Légcső összeesés kutyában

A légcső állandó átmérőjét C-alakú porcgyűrűk biztosítják, amelyek szárait vékony membrán kapcsolja össze. A légcső porcai egyes területeken elvesztik rugalmasságukat, ellapulnak, a membrán megnyúlik és bedomborodik a légcső üregébe, kialakítva a jellegzetes tüneteket.

Tünetek

A betegség túlynomó részt kistestű fajták (yorkshire terrier, törpe uszkár, pomerániai törpe spicc) középkorú- és idős egyedeit érinti. A kórképnek különböző súlyossági fokozatai vannak annak függvényében, hogy a légcső milyen mértékben laposodik el. A kutya szárazon, libagágogásszerűen köhög, gyakran ölbe vételkor, vagy a póráz meghúzásakor. Súlyos formában nehezített légzés, oxigénhiányos állapot alalkulhat ki.

Diagnózis

A kórelőzmény és a fizikális vizsgálat megalapozza a betegség diagnózisát. A kutya a légcső enyhe összenyomatására is hirtelen köhög, fonendoszkópos vizsgálatkor sokszor jellegzetes hang hallatszik, stressz hatására kattogó hangon liheg. Bizonyos esetekben szükség lehet röntgen és/vagy endoszkópos vizsgálatra a betegség megerősítéséhez.

Kezelés

Fontos tudni, hogy betegség nem gyógyítható, csak kezelhető. A gyógyszeres kezelés során gyulladáscsökkentőt, köhögéscsillapítót, esetleg hörgőtágítót és nyálkaoldót kap a beteg. A betegség következtében a légcső védekezőmechanizmusai romlanak, légúti fertőzéseket könnyebben kap el a kutya, így ha a tünetek súlyosbodását észleljük, akkor a lehető leghamarabb forduljunk állatorvoshoz. Törekedjünk a hajlamosító tényezők kerülésére, így a túlsúlyos állat lefogyasztására, a nyakörv hámra való cseréjére, a stresszes helyzetek kerülésére. Súlyos fokú betegség esetén van lehetőség a műtéti megoldásra, illetve háló (stent) beültetésére, azonban ezek a lehetséges komplikációk miatt mérlegelendőek.