Húgykövesség

A húgykövesség bármely életkorú kutyában és macskában kialakulhat. A kőképződés egy összetett folyamat, amelynek kialakulásában többek között örökletes anyagcserezavarok, a húgyutak gyulladásos folyamatai, bizonyos betegségek és táplálkozási faktorok is közre játszanak. Helyeződést tekintve megtalálhatók a vesében, húgyvezetőkben, húgyhólyagban vagy a húgycsőben.

Tünetek

A betegségben szenvedő állat gyakrabban jár vizelni. Ekkor kevesebbet üríthet, fájdalmat jelez, valamint vért is láthatunk a vizeletben. Az állat bágyadtabb, étvágya romlik. A tünetek a kövek helyeződésétől függően változhatnak. Amennyiben a kő a vizelet elvezetését teljes mértékig elzárja, órák alatt életveszélyes állapot alakulhat ki, így a gyors, szakszerű ellátás elengedhetetlen.

Diagnózis

A diagnózis felállításához az állat hasüregét óvatosan áttapintjuk. Röntgen és/vagy ultrahang vizsgálattal tudjuk a kövek helyeződését, számát, méretét láthatóvá tenni. Az eltávolított köveket laboratóriumi analízisre szükséges beküldeni, így meg tudjuk állapítani az adott kő típusát, és ki tudjuk választani a megfelelő utókezelést. Bizonyos esetekben vérlabor vizsgálatot is javasolni fogunk, hogy képet kapjunk a vesék állapotáról.

Kezelés

A kövek adottságaitól és az állat általános állapotától függően választjuk ki a kezelési módot. Bizonyos kőtípusok esetén megkísérelhető a kövek feloldása speciális gyógytápok etetésével, amely a vizelet pH-t egy adott értékre állítja be. A kezelés kiegészítéseként kutyánál antibiotikum adására is szükség lehet. A húgyhólyagban/ húgycsőben található kisebb köveket bódításban, katéterrel átmosva távolítjuk el. A nem oldható, valamint nagy méretű köveket műtéttel távolítjuk el.

Struvit kő

Ezzel a kőtípussal találkozhatunk leggyakrabban kutyákban és macskákban egyaránt. Kutyáknál az esetek túlnyomó többségében bakteriális fertőzés áll a kőképződés hátterében. A baktériumok hatására a vizelet pH lúgos irányba tolódik el, feldúsul az ammónia, amely a kő egyik alkotóeleme. A gyulladásos sejtek, elhalt baktériumok további alapot szolgáltatnak a kőképződéshez. Macskák esetén, valamint ritkán kutyák esetén nem tudunk kimutatni bakteriális fertőzést a kőképződés hátterében.

Oxalát kő

A vizeletben kialakuló magas kálcium koncentráció, és az oxálsav hatására létrejövő savas pH-jú vizelet alapot szolgáltat a kőképződéshez. A túlzott Ca ürítés hátterében egyes belgyógyászati betegségek is állhatnak, de az esetek döntő többségében nem tudjuk beazonosítani a kiváltó kórokot.

Purin(urát) kövek

Örökletes, a húgysav anyagcserét befolyásoló tényezők figyelhetők meg többek között dalmata, orosz terrier és angol bulldog fajták esetén. Más esetekben különböző májbetegségek szerepelhetnek kiváltó tényezőként.

Cisztin kövek

Örökletes anyagforgalmi zavarok állnak a háttérben, amelyek a vizelet cisztin tartalmát növelik.

 

Minden kőtípus esetén, a hosszú távú kezelés részeként, valamint a kiújulás esélyének csökkentése érdekében növeljük az állat vízfogyasztását (különböző itató tálkák használata, az ívóvíz „ízesítése”, nedves táp adása). Macskák esetén gondoskodjunk az állandóan tiszta alomról, kutyák esetén a gyakori sétákról.

Rólunk írták