Addison-kór (Hypoadrenocorticizmus)

A Cushing-kórral ellentétben az Addison-kórban szenvedő állatok mellékvese-kérge nem képes megfelelő mennyiség kortikoszteroid (megfelelő stressz-válasz kialakításért, anyagcserefolyamatok élettani működéséért felelős), és ezen kívül mineralokortikoid (víz és elektrolit háztartás fenntartásáért felelős) hormon termelésére. A betegség főleg fiatal és középkorú kutyákban jelentkezik, valamint szukákban gyakoribb előfordulást írtak le. Hajlamosabb fajták közé tartozik a cocker spániel, uszkár, rottweiler és a westie. A betegség az esetek túlnyomó többségében a mellékvesekéreg autoimmun sorvadása következtében jön létre.

Tünetek

A betegség többféle klinikai formában jelentkezhet. Általános tünetei bágyadtság, gyengeség, hányás, hasmenés, étvágytalanság, reszketés, fogyás, fokozott vízfelvétel és vizelet ürítés. Ezek a tünetek időszakosan javulhatnak és rosszabbodhatnak. Hirtelen jelentkező krízis helyzetben gyengeség, véres hasmenés, erős hasi fájdalom, majd a sokk jeleivel találkozhatunk.

Diagnózis

Az általános vérlabor és hasi ultrahang vizsgálat felveti a betegség gyanúját. A betegség igazolására ACTH stimulációs teszt szükséges. A vizsgálat során a vérben lévő kortizol szintjét vizsgáljuk ACTH injekciózás előtt és után. Krízis helyzetben, amennyiben a betegség gyanúja felmerül, az intenzív kezelést maradéktalanul el kell kezdeni.

Kezelés

Amennyiben a betegség beigazolódott, gyógyszeres kezeléssel és rendszeres kontrollokkal az érintett állatok teljes életet élhetnek.