Myasthenia gravis

A myasthenia gravis, magyarul izomgyengeség nevű kórkép az ideg-izom jelátvitel kóros működése miatt következik be. Egy receptor hibás működése végett az idegek felől jövő ingerület nem továbbítódik megfelelően az izomsejtekre. Az elsődleges formájának kialakításában örökletes genetikai tényezők vesznek részt. Ez az esetek kisebb hányadát teszi ki, és gyakrabban fordul elő Springer spánielekben valamint Jack Russel terrierekben. A másodlagos forma hátterében több tényező is szerepelhet, többek között bizonyos daganatos betegségek (különösen thymoma, a csecsemőmirigy daganata), hormonális betegségek, gyógyszer mellékhatások. Ez a forma németjuhász, labrador, akita, abesszin és szomáliai macskákban gyakrabban kerül leírásra.

Tünetek

A hibás illetve hiányos ingerület átvitel következményeként az izmok nem képesek megfelelően összehúzódni. A tünetek terhelés hatására rosszabbodnak, az állat remeg, kisebbeket lép, elgyengül, majd összeesik. A betegség a nyelőcső kóros tágulatát (megaoesophagus) okozhatja, aminek következményeként a beteg nyálzik, a táplálékot regurgitálja és a félrenyeléses tüdőgyulladás veszélye is jelentősen megemelkedik. A két kórforma külön-külön, de akár együttesen is előfordulhat.

Diagnózis

A szerzett forma diagnosztizálására szinte biztos eredményt ad egy vérből elvégezhető teszt, amely hibás receptorok ellen képződött ellenanyagokat mutatja ki. Másik lehetőség a Tensilon- teszt elvégzése, amely során az állatot az erős tünetek kialakulásáig lefárasztjuk, majd intravénásan endrofóniumot adunk be, aminek hatására pozitív esetben 20-30 percig a beteg szinte tünetmentessé válik.

Kezelés

A betegséget gyógyszeres kezeléssel megfelelően kordában lehet tartani. A szerzett forma esetén spontán remisszió érhető el átlagosan 6 hónappal a betegség jelentkezését követően. Az örökletes betegségben szenvedő állatok jellemzően élethosszig tartó terápiát igénylenek.

Rólunk írták

Széchenyi 2020