Macskaleukózis FELV

A macskaleukózis a macskák egyik leggyakoribb, gyógyíthatatlan, vírusos megbetegedése. A megfertőződött állatok kb. 95%-a egész életében fertőzött marad, és ezalatt továbbadhatja a fertőzést minden egészséges macskának.

Hogyan terjed a macskaleukózis?

Azt mondják, „a macska a barátainak adja tovább a leukózist”, mivel a vírussal akár egymás tisztogatásakor is fertőződhetnek. A vírus maga a macskák váladékaival (orrváladék, nyál) vagy harapással terjed, de sajnos előfordulhat, hogy a kölykök már a méhen belül, vagy az anyamacska tejével megfertőződnek.

Mint minden vírusos betegségnél, itt is főleg a kijáró macskák veszélyeztetettek. Ezen belül is a nem ivartalanított, kóborló, gyakran verekedő macskák vannak kitéve a legnagyobb veszélynek.

Milyen tünetei lehetnek a macskaleukózisnak?

A betegség lefolyása macskák immunrendszerétől függ. Immunszupresszált állatok akár pár hét leforgása alatt belehalhatnak a fertőződés szövődményeibe. Ha macskánk immunrendszere megfelelően működik, előfordulhat, hogy a fertőződést követően akár évekig is tünetmentes marad, de fontos, hogy a vírust ez idő alatt is továbbadhatja minden macskának, akivel találkozik.

A tünetek jellegtelenek. Kezdetben azt vehetjük észre, hogy kedvencünk lázas, bágyadt, étvágytalan. Az étvágytalanság hátterében gyakran a betegség során kialakuló fekélyes íny- vagy szájgyulladás áll. A vírus hatása miatt károsodik a csontvelő, ami (súlyos, nem regenerálódó) vérszegénység kialakulásához vezet, ilyenkor a macska nyálkahártyái sápadtabbá válnak. A fertőződés során gyakran testszerte megnagyobbodnak a nyirokcsomók, és különböző daganatos elváltozások alakulnak ki. A leukózis ezenkívül okozhat különböző idegrendszeri és szemtüneteket (görcsök, szemgyulladás) is. A fertőzött állatokat a legyengült immunrendszerük következtében sokszor másodlagos fertőzések is megtámadják, melyek akár végzetesek is lehetnek.

A macskaleukózis kimutatása

A vírus antigént pár csepp vérből gyorstesztekkel mutathatjuk ki, azonban ezek nem 100%-ig megbízhatóak. A pozitív teszt mindenképp azt jelenti, hogy az állatban jelen van a macskaleukózis vírusa, de a teszt fertőzött állatoknál is negatív lehet olykor, ha épp nincs keringő vírus a véráramban. Kérdéses esetekben 4-8 hét elteltével javasolt a teszt megismétlése.

A macskaleukózis gyógykezelése, megelőzése

Sajnos mai ismereteink szerint a leukózis vírusát nem tudjuk elpusztítani. A fertőződött macskák döntő hányada élete végéig fertőzött marad, terjesztik a betegséget, és sajnos az élethosszuk is jelentősen megrövidül. Jelenleg csak a betegség tüneteit tudjuk kezelni.

A már fertőzött macskákat tartsuk lakásban (saját és más macskák érdekében is), lehetőleg egyedüli macskaként. Javasolt az ilyen állatok ivartalanítása, és az évenkénti vagy félévenkénti felülvizsgálata. Az immunrendszer segítése végett különböző immunerősítő készítményekkel is támogathatjuk cicánk szervezetét.

A betegség megelőzésére rendelkezésünkre állnak vakcinák, a fertőződés lehetőségének csökkentésében pedig az állatok benti tartása, ivartalanítása, a bizonytalan immunállapotú macskakolóniák elkerülése segíthet.