Exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség (EPI)

A hasnyálmirigy külső elválasztású mirigyei által termelt váladék végzi a vékonybélben a fehérjék, összetett cukrok, zsírok bontását. A mirigy több, mint 90%-os károsodása esetén elégtelen tápanyag emésztődés és felszívódás következik be. A betegség hátterében genetikai hajlam is szerepel, amelyre németjuhász fajta különösen érzékeny, de kialakulhat idült hasnyálmirigy gyulladás következtében is.

Tünetek

Az érintett állat, annak ellenére, hogy étvágya normális, vagy fokozott, súlyt veszít. A tápanyaghiány következtében a szőrzet matt fényűvé válik, a bőrnek zsíros tapintata lehet. Gyakoribb bélsárürítés jellemző, amely világos színű, kenőcsös, savanykás szagú.

Diagnózis

A rutin vérlabor vizsgálat során nem találkozunk specifikus eltérésekkel. Hasi ultrahang vizsgálat során a hasnyálmirigy megkisebbedett, egyenetlen felszínű, de akár teljesen élettani is lehet. A diagnózis felállításához vérből végzett TLI (tripsin-like immunoreactivity) meghatározás szükséges. A betegség gyanúja esetén a vérben lévő B12 szint meghatározása is kiemelten fontos.

Kezelés

Amennyiben a betegség beigazolódik, a betegnek minden étkezés során enzimpótló készítményt kell kapnia, legtöbbször egy életen át. Az eleség legyen rostszegény, alacsony zsírtartalmú. Sokszor az főzött eleségre az állatok jobban reagálnak, mint a száraz tápokra. A megfelelő zsírban oldódó vitamin (A-, E,- K- vitamin) és B12 vitamin (kobalamin) és probiotikum kiegészítésről is gondoskodni kell.

Széchenyi 2020