Krónikus bélbántalmak

A betegség vezető tünetei közé tartozik a fogyás, megváltozott étvágy (lehet fokozott és csökkent is), hasmenés, hányás. A tünetek nagyban függenek attól, hogy a vékony-, vagy vastagbél, esetleg mindkettő bélszakasz érintett. Krónikusnak mondjuk a megbetegedést, ha a tünetek több, mint 3 hete perzisztálnak.

A felsorolt tünetek hátterében rendkívül sok fertőző, daganatos vagy egyéb belgyógyászati betegség  állhat, amelyek kizárása szükséges ahhoz, hogy elkezdjünk a krónikus enteropathiák diagnosztikai lépcsőin végig haladni. Többek között bélsár parazitológiai vizsgálat, teljes vérkép, ultrahang-, és röntgen vizsgálat is szükséges lehet egyéb kórokok kizárására.

A krónikus bélbetegségek több, mint felében egy fehérje természetű eleség allergénnel szembeni túlérzékenység áll a tünetek háttérben, ezt FRE-nak (food responsive enteropathy = eleségre reagáló enteropathia) nevezzük. Ebben az esetben eliminációs diéta során egy új, vagy hidrolizált fehérjeforrást vezetünk be, amit legalább 3 hétig etetünk az állattal, ilyenkor más eleséget nem kaphat. Ebben a betegségben eleségváltással tartós gyógyulás érhető el. A második lépcső az ARE, azaz antibiotikumra reagáló enteropathia kivizsgálása. Ebben az esetben a tünetek hátterében a bélflóra károsodása, kóros felborulása áll.  A kórkép megoldására hetekig antibiotikum adása szükséges. Sajnos ez a betegség idővel kiújulásra hajlamos. Amennyiben az előző diagnosztikai lépcsők nem hoztak enyhülést, úgy felmerül a gyanú, hogy a bélbetegség csak immunrendszert gyengítő gyógyszerekkel tartható kordában (IRE=immunsupressant enteropaty = immunszuppresszív terápiára reagáló hasmenés). Ennek a kezelése előtt azonban mindenképpen javasolt egy endoszkópos-, vagy diagnosztikai laparotómiás mintavétel, és annak szövettani vizsgálata.

Széchenyi 2020