Autoimmun haemolitikus anaemia (IMHA)

A csontvelőben képződő vörösvértestek feladata az oxigén szállítása a szervezet összes sejtjének. Amennyiben számuk megfogyatkozik, anaemia következik be. Autoimmun haemolitikus anaemia során a szervezet megtámadja és elpusztítja saját vörösvértestjeit. A betegség lehet elsődlegesen kialakuló, amely során kiváltó tényező nem azonosítható. Ez teszi ki az esetek döntő többségét. Másodlagosan kialakulhat különböző vérélősködők (pl: Babesia, Erlichia, Anaplasma), krónikus bakteriális gyulladás, daganatok és egyes gyógyszerek hatására is. A betegség leggyakrabban középkorú, nőstény kutyákban jelenik meg.

Tünetek

A beteg állatok nyálkahártyája halvány, esetenként sárgaság is jelentkezik. Fáradékonyságot,  szapora, nehezített légzést, heves szívverést és étvágytalanságot tapasztalunk.

Diagnózis

Az állat alapos fizikai vizsgálata, a vérlabor eredmények és a vérkenet mikroszkópikus vizsgálata felvetik a betegség alapos gyanúját. A Coombs-teszt tovább segítheti a diagnózis felállítását. Amennyiben az IMHA bebizonyosodott, mindenképpen meg kell kísérelnünk az esetleges kiváltó tényezők felkutatását.

Kezelés

Az anaemia súlyosságától függően vértranszfúzió lehet szükséges. Az autoimmun kórképekben használt immunszupresszív gyógyszerek a kezelés alappillérei. Folyamatos kontrollvizsgálatokkal bizonyosodunk meg a megfelelő vörösvértestszám alakulásáról, amely alapján állítjuk be a használt gyógyszereket és dózisokat. A betegség kórjóslata a tünetek súlyosságának függvénye, a betegek egy része intenzív kezelés ellenére is elpusztul.

Rólunk írták

Széchenyi 2020