Bűzmirigy gyulladás

A bűzmirigyek a végbélnyílás közelében, annak alsó részén szimmetrikusan elhelyezkedő, zsákszerű mirigyek. Ragadozó házikedvenceinkben, így kutyában és macskában is megtalálhatók, azonban problémát túlnyomó többségében az előbbi fajban okoz. Mindkét mirigynek egy-egy kivezető nyílása van, melyek a végbél nyálkahártyáján nyílnak. A mirigyek által termelt váladékot az állatok a bélsárral együtt ürítik.

Tünetek

A betegség kistestű kutyákban jelentkezik leggyakrabban. Kialakulására hajlamosíthat többek között a túlsúly, eleségallergia vagy atópia és tartósan lágyabb bélsár ürítése. A gyulladás a mirigyek kivezető járatainak következményes szűkületével, vagy elzáródásával kezdődik. A mirigyekben a váladék besűrűsödik, és baktériumokkal felülfertőződhet. A mirigyekben a gyulladásos tartalom mennyisége megnő, amely sipolyozó tályogként a bőrfelszínre törhet. A betegség legjellemzőbb tünete a “szánkázás”, amikor kutyák a feneküket a földön húzzák. Gyakori a fenék nyalogatása, rágása, a bélsárürítés fájdalmassága. Súlyosabb esetben bőrgyulladás, hot-spot alakulhat ki a faroktájékon, de egyes esetekben reaktív hallójárat gyulladással is kialakulhat következményeként.

Diagnózis

A klinikai kép jellegzetes. Amennyiben szükséges, a váladékban található gombák/baktériumok tenyésztésével, és rezisztencia vizsgálatával célzott gyógyszeres terápia válaszható ki. Daganatos betegségek gyanúja esetén citológiai/ biopsziás mintavétel javasolt.

Kezelés

A kezelés első lépéseként a bűzmirigyeket manuálisan ki kell üríteni, amelyet eleinte rendszeresen meg kell ismételni. Enyhe gyulladás esetén a kiürítés és gyulladáscsökkentők használata elegendő lehet a gyógyuláshoz. Súlyosabb esetben szájon át adott antibiotikum kúra válik szükségessé. A mirigyeket bódításban át kell öblíteni, és gyógyszerekkel feltölteni. Amennyiben a betegség gyógyszeres kezelésre nem reagál megfelelően, vagy gyakran kiújul, a mirigyek műtéti eltávolítása végleges megoldást jelenthet.