Botulizmus

A betegséget a Clostridium botulinum nevű baktérium törzsek által termelt toxinok okozzák. Házi kedvenceink leggyakrabban romlott, nem megfelelően tárolt, esetleg nyers, vagy nem kellően hőkezelt húsok fogyasztásával fertőződnek meg. A baktérium a bélrendszerbe jut, ahonnan az általa termelt toxinok felszívódnak, és megjelennek a vérkeringésben. A toxin az izom-ideg kapcsolódásnál gátolja az ingerületvezetést, melynek következtében testszerte bénulásos tünetek jelentkeznek.

Tünetek

A fertőzött takarmány elfogyasztását követően leghamarabb 12 órával, legkésőbb 6 nappal jelennek meg a tünetek. A betegségre jellemző petyhüdt bénulás először a hátsó lábakon alakul ki, ahonnan fokozatosan terjed a törzs, mellső végtagok, majd a fej és a nyak izmaira. A garat és a nyelőcső bénulása miatt az állat nyálzik, élelmet, vizet nem tud felvenni, a vizelet- és bélsárürítés akadályozott lehet. A pupillák jellemzően kitágulnak. Az állat tudata teljesen ép marad, gazdája hívására a farok, fülek és a szem apró rezdüléseivel reagál. Súlyos esetben a bénulás a légző izmokat is eléri, aminek következtében az állat légzési elégtelenség miatt elpusztulhat.

Diagnózis

Klinikai körülmények között a kórelőzmény és a betegségre jellemző tünetegyüttes alapján kerül felállításra a diagnózis.

Kezelés

Az állatokat kórházi körülmények között lehetséges szakszerűen ellátni. A folyadék és táplálék pótlását intravénás folyadékokkal és tápszondával kell biztosítani. Amennyiben vizelési nehézségek vannak, katétert kell behelyezni. Puha fekhelyet kell biztosítani, és rendszeresen forgatni kell az állatot a felfekvések elkerülése végett. A szemhéj kiszáradását szemcseppekkel szükséges megelőzni.

A betegség prognózisa kétes, és a teljes felépülés akár hetekig is eltarthat.

Rólunk írták