Fogászat, szájsebészeti ellátás

Kedvenced megfelelő szájhigiéniájának biztosításával nem csak a kellemetlen szájszagát kerülheted el, hanem egyes betegségektől meg is óvhatod őt.

A fog körüli szövetek gyulladása nem csak helyileg okoz kellemetlenséget, hanem a gócokból a véráramba jutó baktériumok egyéb szerveket (szív, vese, máj) is károsítani tudnak. Egyre szorosabb a kontaktus a kedvencekkel, sokszor a gazdikkal együtt alszanak, gyermekeket arcon nyalják. A szájüregben lévő kórokozók betegséget is terjeszthetnek.   

Gyakoribb megbetegedés, mint gondolnád

A kutya-macska fogászati problémák sok esetben rejtve maradnak a tulajdonos előtt, annak ellenére, hogy ezek az állat életminőségét jelentősen rontják. Az állatok tünetrejtő viselkedése miatt sok esetben csak akkor érkeznek meg hozzánk a páciensek, amikor már nagyon nagy a baj. Bár sokszor a tulajdonos számára látható tünetek nincsenek, és van úgy, hogy csak fogászati röntgen vizsgálattal látható az elváltozás, egyes tanulmányok szerint 2 éves kor felett a kutyák-macskák kb. 70-80%-a szenved fogászati betegségekben. Vannak olyan fajták, amik különösen hajlamosak a fogászati betegségekre. Ilyenek a yorkshire terrierek, spánielek, havanesek, bolognesek, vagy akár az uszkárok is. Fontos tehát a megelőzés, illetve az elváltozások minél előbbi felismerése.

A beavatkozások előtt részletes kivizsgálást végzünk

Rendelőnkben a fogászati betegek egy előzetes részletes fizikális vizsgálaton esnek át, majd ezt követően felületes altatógépes altatásban, folyamatos monitorizáció mellett történik a pontos állapotfelmérés. A beavatkozás előtt lehetőség van laborvizsgálat elvégzésére is, amivel az altatás rizikóját tudjuk jelentősen csökkenteni.

Állatgyógyászat Központunk kiemelten foglalkozik fogászati betegségek diagnosztikájával, fogászati betegek ellátásával.

A fogászati betegeink biztonságos altatásához mind a diagnosztikai helyiségben, mind a műtőben altatógéppel, és megfelelő műtéti monitorizációval rendelkezünk. A kistestű kutyafajták, és a macskák gyakrabban kerülnek vizsgálatra, akiknél a beavatkozások közben a testhőmérséklet gyorsabban tud változni. Ezt ellensúlyozandó már a beavatkozások alatt folyamatosan melegítjük őket, majd ezt követően inkubátorunkban zajlik az ébredésük.

Fejlett fogászati eszközparkkal rendelkezünk

A fogászati elváltozások pontos diagnosztikájához állatorvosi fogászati röntgengépünk, illetve digitális röntgenelőhívónk nyújt segítséget. A beteg ellátásához komplett  ultrahangos fogászati depurálóval (fogkőszedő), fúróval, és polírozó egységgel, valamint teljes kéziműszer készlettel rendelkezünk.

Helyben el tudjuk végezni tehát az állat fogkövének eltávolítását, és az ezt követő polírozást, ami lassítja a fogkőképződést. Röntgennel diagnosztizálni tudjuk a rossz, fájdalmat okozó fogakat, majd ezt követően el tudjuk azokat távolítani.   

Steril műtőnkben egyéb szájsebészeti beavatkozásokat is végzünk, mint: foggyökértályog, oronasalis fistula, szájüregi daganat, gingivectomia (ínykorrekció) műtéti ellátását, ajakredő plasztikát. 

Nyulak fogászati megbetegedései

A kutyák-macskák fogászati betegségein kívül nyulak fogászati beavatkozásaival is foglalkozunk, melynek leírása a „nyulak teljes körű kivizsgálása” alatt olvasható.

Rólunk írták

Széchenyi 2020