Tetanusz

A tetanusz ugyan ritka kórkép állatokban, azonban komoly veszélyt jelenthet, ezért is fontos, hogy idejében felismerjük a betegség tüneteit.

Tünetek

A tünetek hátterében a Clostridium tetani nevű baktérium által termelt toxinok állnak. A baktérium szaporodásához oxigénmentes környezet kell, ezért a mély, zárt sérülések, vagy éppen a fogváltás idején kialakult szájüregi sebek ideális környezetet biztosítanak számára.

A tünetek 1-3 hetes lappangás után jelennek meg. Kezdetben kötött mozgásra lehetnek figyelmesek a gazdik, az állat nehezebben rág, iszik, esetleg nyálzik. Idővel kialakul a rágóizomzat görcse, mely szájzárrá súlyosbodik. Jellegzetes tünetek a fülek merevedése, a homlok ráncolódása, a harmadik szemhéj kétoldali előesése. Kezelés hiányában az izomzat görcse és merevedése előbb-utóbb az egész testre kiterjed, az állat felveszi az ún. fűrészbak testtartást. A tünetek súlyosságától függően a beteg akár elfekvő állapotba is kerülhet.

Kezelés

Mivel a külvilág ingereire fokozódik a görcskészség, az állatoknak ilyenkor csendre, nyugalomra, van szüksége, a fényingerek kiküszöbölésére célszerű a beteget a lábadozás idejére sötétített helyiségben tartani.

A keletkezett toxinok semlegesítésére szolgál az antitoxin injekció, a Clostridium baktériumokat pedig több hetes antibiotikum-kúrával irthatjuk ki a szervezetből. Súlyos esetek kórházi ellátásra, infúziós kezelésre is szorulhatnak, görcsös állapot kialakulása esetén pedig akár nyugtatószerek adása is szükségessé válhat.

A betegség változó prognózisú, minél hamarabb kerül diagnosztizálásra, annál nagyobb eséllyel gyógyulhat föl maradéktalanul belőle az állat.

A szúrt, harapott, mély sebek kezelésével, tisztításával jó eséllyel megelőzhető a betegség kialakulása.

Széchenyi 2020