Kutya cukorbetegsége (Diabetes mellitus)

A cukorbetegség  nem csak az embereket érinti, hanem házikedvenceink körében is igen elterjedt. Kutyák esetében főleg a középkorú és idősebb szukák körében találkozhatunk a betegséggel. Minden fajtában előfordulhat, azonban gyakoribb az uszkár, tacskó, terrierek, beagle, puli, labrador és egyéb retriever fajtáknál. Macskáknál is találkozhatunk olykor a cukorbetegséggel, főleg ivartalanított, elhízott benti kandúroknál.

A betegség fő tünetei

  • Hirtelen fellépő sok vízivás, és vizelés
  • Kifejezettebb étvágy, ennek ellenére veszítenek a testtömegükből
  • Fénytelen szőrzet
  • Korpázó bőr
  • Idült tünet lehet a szürkehályog
  • Macskák esetében végtaggyengeség gyakori, ilyenkor a csánkjukon játnak

A cukorbetegség mellett számos egyéb háttérbetegsége lehet kedvencünknek, amit szintén fontos felderíteni, és kezelni. Ilyenek többek között a hasnyálmirigy gyulladás, hormonális betegségek, húgyúti fertőzések, stb.

Diagnózis

A diagnózis felállításához szükség van teljes körű vizeletvizsgálatra, és a vércukorszint meghatározására. Előfordulhat, hogy kedvencünk az állatorvosi rendelőben megélt stressz miatt a valóságosnál sokkal magasabb vércukorszintet produkál, így kutyáknál egyes esetekben, macskáknál viszont szinte mindig a frukózamin szintet vizsgáljuk, és az alapján ítéljük meg az állat vércukorszintjét. A fruktózamin ugyanis az elmúlt 2-3 hét vércukorszintjével korrelál, így relatíve megbízható eredményt kaphatunk. Ezen kívül fontos még egy teljeskörű vér- és biokémia vizsgálat a háttérben megbúvó betegségek felderítésére, amelyhez kiegészítésként hasi ultrahang vizsgálat elvégzése is ajánlott.

Kezelés

Kezeléskor az állat vércukorszintjének beállítása történik, az erre megfelelő állatgyógyászati készítménnyel (Caninsulin), kórházi körülmények között. A kezelés megkezdésekor szükséges a gyakori állatorvosi kontroll, hogy az inzulin mennyiségét  korrigálni lehessen az állat igényeinek megfelelően, majd, ha beállt a vércukorszint, akkor kontrollra már csak 3-6 havonta lesz szükség. Nagyon fontos az állat megfelelő táplálása, melynek fehérjében gazdagnak kell lennie, magas rosttartalommal és kevés összetett szénhidráttal. Az etetést legegyszerűbben kifejezetten erre a betegségre kifejlesztett állatgyógyászati táppal lehet megoldani. Összességében elmondható, hogy a cukorbeteg állatnak a kiszámítható szénhidrát terhelés, így az állandó mennyiség és összetétel szükséges ahhoz, hogy a vércukorszintje ne ingadozzon.

Fontos, hogy az állat élete végéig ebben a kezelésben kell, hogy részesüljön. Rendszeres állatorvosi kontrollvizsgálatok szükségesek a vércukorszint beállítása után is. A gazdikat fontosnak tartjuk megtanítani, hogy a lehetséges problémákat és tüneteket a kezelés során időben észre vegyék, és tudjanak rá reagálni.. Fontos az ivaros szukák ivartalanítása a diagnózist követően, mivel a tüzelés során a szervezetet érő hormonális hatások kihatással vannak az állat vércukorszintjére.

Kórjóslat komplikáció mentes eseteknél kedvező, de rendszeres kontrollvizsgálat szükséges. A szövődményes esetek sokszor kedvezőtlen prognózisúak.