Teljes körű belgyógyászati ellátás

Belgyógyászati kivizsgálás során a belső szervek működéséről kapunk teljesebb képet. Emésztőszervi, légúti, kardiológiai, húgy- és ivarszervi, hormonális, valamint immunológiai betegségekkel küzdő állatok kivizsgálását végezzük.

Először részletes kórelőzményt veszünk fel, ahol kikérdezünk, hogy  mit tapasztaltál az állatoddal kapcsolatban, milyen kezelést kapott korábban, milyen táplálékot eszik, milyenek a tartási körülményei.  Nagyon fontos, hogy ha betegség gyanúja felmerül kedvencednél, minél alaposabban figyeld meg (mivel nem tudják elmondani nekünk, hogy mi a bajuk)! Ezzel segítheted az állatorvosunkat a diagnózis felállításában. Kísérd figyelemmel az állat viselkedését, aktivitását, mozgását, étvágyát, vízfogyasztását, bélsár-, és vizeletürítését! Ha hányást tapasztalsz, vizsgáld meg mit tartalmaz, milyen a színe, illetve figyeld meg mikor történt (pl.: közvetlenül etetés után, vagy csak órákkal később)! Minden információ hasznos lehet, gyorsíthatja a betegség megállapítását, csökkentheti a kiegészítő vizsgálatok számát, ezáltal a kezelés költségét.

Részletes, teljes körű kivizsgálás

Sok esetben már egy fizikális vizsgálattal meg tudjuk állapítani a betegség okát, máskor viszont szükséges kiegészítő vizsgálatokat igénybe vennünk. Hatalmas segítség, hogy az Állatgyógyászati Központban meglévő magas szintű műszerezettség lehetővé teszi, hogy helyben, gyorsan meg tudjuk állapítani a baj forrását, és megfelelő diagnózissal azonnal el tudjuk kezdeni a célzott terápiát.  A részletes fizikális vizsgálat során felvesszük a klinikai alapértékeket, átnézzük a szájüreget, megvizsgáljuk a nyálkahártyák színét, a nyirokcsomók méretét, belenézünk a hallójáratokba, megtekintjük a szemkörnyékét, meghallgatjuk a tüdő-, és szívhangokat, áttapintjuk a hasüreget, vizsgálva a belső szerveket, illetve a has fájdalmasságát, végigtapintjuk az emlőket, heréket, megnézzük a bőrelváltozásokat, idegrendszeri, ortopédiai eltéréseket. Ezen túl teljes körű laborháttér, digitális röntgen, színes doppleres ultrahang, merev endoszkóp rendszer, EKG, vérnyomásmérő áll rendelkezésünkre a pontos diagnózis megállapítására.

Intenzív kezeléshez 14 férőhelyes kutya és macska, illetve 10 férőhelyes nyulas állatházunk biztosítja a megfelelő hátteret, ahol kutyák esetében napközbeni, míg macskák, nyulak esetében akár 24 órás bentlakást is tudunk biztosítani hétköznapokon.

Vérnyomásmérés HDO rendszerrel

A vérnyomásmérés állatoknál az emberekhez képest egy ritkábban alkalmazott vizsgálati módszer. Ennek legfőbb okai a készülék ára, a vizsgálat kivitelezésének nehézsége, illetve bonyolultsága. A magas vérnyomás ismerete az emberhez hasonlóan nagy jelentőséggel bír, ugyanis a későn diagnosztizált betegség komoly károkat tud okozni a szervezetben. Számos olyan betegség van, ami magas vérnyomással is járhat. Rendelőnkben a jelenleg legkorszerűbb, legmegbízhatóbb, „gold standard”-nek számító HDO (High Definition Oscillometry) technikával mérjük az állatok vérnyomását.  

Számos olyan betegség van, ami a vérnyomás megváltozását okozhatja. Érdemes vérnyomást mérni olyan tünetek esetén, mint az ájulás, orrvérzés, idegrendszeri-, és szem tünetek (hirtelen vakság, retina leválás,  pangásos erek), elhízás, sokk, illetve egyes betegségek esetén, mint macskák pajzsmirigy túlműködése, Cushing-kór (hiperadrenokorticizmus), Conn-szindróma (hiperaldoszteronizmus), daganatos betegségek (pl.: Pheocromocytoma), cukorbetegség, (diabetes mellitus), szívbetegségek (bal kamrai hypertrophia).

Részben saját gépeinkkel, részben külső budapesti laborokkal való együttműködésünkkel biztosítjuk az Állatgyógyászati Központ teljes körű laborhátterét.

Az Állatgyógyászati Központban helyben elvégezhető vizsgálatok

Vérvizsgálatok: vérkép-, biokémiai-, illetve specifikus paraméterek (CRP, SAA, pajzsmirigy (T4, TSH), hasnyálmirigy (pancreas specifikus lipáz)) vizsgálatai. Vérparaziták vizsgálata.

Vírustesztek: parvo-, és corona vírus, macskaleukózis, macska AIDS gyorsteszt.

Bélsár, bőrkaparék, fülváladék parazitológiai vizsgálata.

Fülváladék citológiai vizsgálata.

Vizeletvizsgálatok: gyorsteszt, üledék vizsgálat.

Szív-és bőrférgesség vizsgálata: Vastagcsepp, Knott teszt, ELISA gyorsteszt (IDEXX, WITNESS).

Vércukormérés.

Kiegészítő vizsgálatok:

Vérnyomásmérés HDO készülékkel. 

Natív és kontrasztanyagos digitális röntgen felvételek.

Színes doppleres ultrahang vizsgálat.

EKG vizsgálat.

Merev endoszkópos vizsgálat.

Külső laboratóriumokkal való több éves kapcsolatainknak köszönhetően a következő vizsgálatok elvégzését tudjuk vállalni

Vérkép-, biokémiai vizsgálatok.

Citológiai-, szövettani vizsgálatok.

Vizeletvizsgálatok.

Bélsár-, fülváladék-, hüvelyváladék- bakteriológiai, mikológiai, parazitológiai vizsgálata.

Allergia vizsgálatok.

Bőrkaparék vizsgálatok.

Szerológiai vizsgálatok.

PCR vizsgálatok.

Genetikai vizsgálatok.

Rólunk írtátok