Hasnyálmirigy-gyulladás

Hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) állapotáról akkor beszélünk, ha a hasnyálmirigy által termelt fehérjebontó enzimek a szerven belül aktiválódnak, ahonnan a környező szövetekbe szivárognak, vagy akár a vérkeringésbe is bejuthatnak. Ez sokszor akár életveszélyes állapothoz is vezethet.

A betegség összetett oktanú, hátterében olyan hajlamosító tényezők állhatnak, mint az elhízás, zsíros ételek etetése, endokrin kórképek (Cushing-szindróma, pajzsmirigy-túlműködés, cukorbetegség), de akár babesiosis, vagy hasat ért trauma szövődményeként is kialakulhat a szerv gyulladása. Ritkán gyógyszerek (pl.: fenobarbitál) mellékhatásaként is kialakulhat pancreatitis. Egyes fajtákban – schnauzer, yorkshire terrier – genetikai hajlam is feltételezett, mert esetükben gyakrabban fordul elő a kórkép.

Tünetek

A heveny pancreatitisben szenvedő kutyákat hirtelen, intenzív hányás (és következményes kiszáradás), étvágytalanság, elesettség jellemzi. A kutyák a has tapintására nagyon érzékenyek lehetnek, mivel a hasnyálmirigy gyulladása erős fájdalommal jár. Az állatok gyakran egy fájdalomkönnyítő, ún. imádkozó testtartást is felvehetnek. A kezeletlen hasnyálmirigy-gyulladásnak nagyon súlyos szövődményei alakulhatnak ki, mivel a gyulladás idővel a többi hasűri-, vagy akár mellűri szervre is átterjedhet, így a felsorolt tünetek mellett az egyéb szervek érintettségére utaló jelek is feltűnhetnek, mint sárgaság, székrekedés vagy épp véres hasmenés, láz, nehézlégzés, felfúvódás.

Az idült hasnyálmirigy-gyulladást enyhébb tünetek jellemzik, melyek akár hónapokra, vagy évekre is visszavezethetőek. A tünetek gyakran hullámzóak, időnként pár napos fellángolást tapasztalhatunk. A betegség ezen kórformájára hajlamosabbak a cocker spániel, cavalier king charles spániel, boxer, skót juhász, és szánhúzó kutyafajták. Az idült hasnyálmirigy-gyulladás gyakoribb szövődményei a cukorbetegség és az exocrin hasnyálmirigy-elégtelenség (EPI).

Macskák esetében a tünetek kevésbé kifejezettek, a hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő macskák bágyadtak, étvágytalanok, esetleg hányhatnak és csak az esetek kb. 25%-ában jeleznek hasi fájdalmat. A has fájdalmasságakor az állatok gubbaszthatnak, agresszívabban viselkedhetnek, vagy intenzívebben nyalogathatják a hasukat.

Macskákban nagyobb arányban alakul ki idült pancreatitis, mely általában más társbetegségekkel jár együtt – bélgyulladással, epeutak gyulladásával – így a fogyáson és étvágytalanságon kívül ezen kórképek tüneteivel (hasmenés, sárgaság) is találkozhatunk. Az idült gyulladás szövődményeként macskákban is kialakulhat cukorbetegség vagy exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség.

Diagnosztika

A diagnózis felállítása az állatok kórelőzménye, fizikális vizsgálata, részletes vérvizsgálata és hasi ultrahang vizsgálata alapján történik.

Kezelés

A hasnyálmirigy-gyulladás kezelése összetett, több napos (min. 4-5) kórházi ellátást igényel, melynek során az állatok infúziós és szájon át történő táplálása mellett folyamatos hányás- és fájdalomcsillapítást is kapnak, melyeket az infúzióban vagy injekció formájában juttatunk be a szervezetükbe. Az intenzív kórházi kezelés alól a kutya csak akkor mentesülhet, ha laboreredményeiben javulást tapasztalunk, illetve képes inni és enni anélkül, hogy hányna.

Enyhe esetben a kezelést követően 2-3 héttel fokozatosan visszatérhetünk az eredeti táplálékhoz, amennyiben nem tapasztalunk visszaesést.

Súlyosabb gyulladás leküzdése után, vagy idült gyulladás esetén kedvencünk etetésén is változtatnunk kell. A lábadozás időszakában csökkentett zsírtartalmú, állatorvosi diétás tápok javasoltak.

Amíg a hajlamosító tényezők (pl.: túlsúly) fennállnak, a betegség újból megjelenhet, így érdemes a pancreatitisen átesett kutyák szigorúan zsírszegény módon történő táplálása akár életük végéig.

Macskáknál nincs szükség a táp zsírtartalmának csökkentésére, így a lábadozási időszak után fokozatosan visszatérhetnek eredeti táplálékukhoz is. Ha a hasnyálmirigy-gyulladással egy időben az állat krónikus gyulladásos bélbetegségben is szenved, úgy jól emészthető, hipoallergén állatorvosi tápok etetése javasolt.

Rólunk írták