Macska-AIDS, macskák fertőző immunhiányos betegsége (FIV)

A FIV-fertőzés, „macskák fertőző immunhiányos betegsége”, vagy köznapi nevén macska-AIDS egy vírus okozta gyógyíthatatlan kórkép, mely az immunrendszer elégtelen működését okozza, így a fertőzött macskák szervezete jóval hajlamosabb lesz különféle fertőzésekre. A betegségre csak a macskafélék fogékonyak, az ember nem.

Hogyan terjed a FIV?

A FIV karmolás, harapás útján terjed, fertőzött nyállal, orrváladékkal vagy vérrel, ezért is fordul elő a betegség nagyobb arányban a verekedő, kijáró kandúr macskáknál. Arra is van példa, hogy a kölyökmacskák méhen belül vagy tejjel fertőződnek. A megfertőződött macskák egész életükben fertőzöttek maradnak.

Milyen tünetei lehetnek a FIV-fertőzésnek?

A vírus a HIV-hez hasonlóan a fehérvérsejteket támadja meg. Ezek károsodása miatt a FIV-es macskák fogékonyabbá válnak különböző fertőzésekre – szájgyulladás, légzőszervi kórképek, stb. – és daganatos megbetegedések is gyakrabban alakulhatnak ki bennük.

A fertőződést követően egy akár évekig (5-8) tartó tünetmentes fázis következik, vannak macskák, akiknél nem is jelentkezik tünetek formájában a betegség. Fontos, hogy az állat ebben az állapotában is terjeszti a betegséget.

Ha a tünetek kialakulnak, azok általában nem jellegzetesek: láz, súlyvesztés, bágyadtság, étvágytalanság, krónikus íny-, és száj-, vagy orrnyálkahártya-gyulladás, testszerte a nyirokcsomók megnagyobbodása. A betegség letörési fázisában (amikor az immunrendszer tartalékai kifogynak) a drámai fogyás mellett visszatérő, krónikus másodlagos légző-, és emésztőszervi fertőzések, daganatos megbetegedések, szem-, és idegrendszeri tünetek is előfordulhatnak a már előbb felsorolt jelek mellett.

Hogyan mutathatjuk ki a FIV-fertőzést?

A fertőzést a klinikai gyakorlatban gyorstesztekkel (80-90%-os megbízhatóság) állapíthatjuk meg, ezek a vírus ellen termelődött ellenanyagokat mutatják ki pár csepp vérből.

Tévesen negatív lehet a teszt olyan FIV-fertőzött macskáknál, akikben még nem termelődött ellenanyag (fertőződést követő 2-4 hét), vagy éppen a betegség letörési szakaszában járnak (ellenanyagok hiánya). Előbbi esetben, ha a tünetek a fertőzésre utalnak, a teszt ismétlése javasolt 8 hét elteltével.

Téves pozitív tesztet kaphatunk a FIV-fertőzött macskák 6 hónapos kornál fiatalabb kölykeinél, az anyai ellenanyagok jelenléte miatt, illetve az USA-ban forgalomban lévő FIV-vakcina beadása után termelődött ellenanyagok is „becsaphatják” a tesztet.

A FIV-fertőzés kezelése, megelőzése

Sajnos mai ismereteink szerint a FIV-vírust nem tudjuk kiirtani a fertőződött macskák szervezetéből. A betegség terápiája során csak tüneti kezelés, és a különböző másodlagos fertőzések gyógykezelése lehetséges.

A már fertőződött állatok (a saját és más macskák érdekében) benti tartása, illetve ivartalanítása ajánlott, amennyiben pedig egy háztartáson belül több macska is él, a többi állat tesztelése is elvégzendő.

A cicák immunrendszerének támogatására különböző immunerősítő készítmények állnak rendelkezésre, ezenkívül javasoljuk a FIV-pozitív állatok évenkénti vagy félévenkénti felülvizsgálatát is.

Mivel Európában nem elérhető a FIV ellen gyártott vakcina, ezért a leghatékonyabb megelőzési mód a macskák benti tartása, vagy amennyiben kijáró az állat – főleg kandúrok esetében – ,az időben elvégzett ivartalanítás csökkentheti a verekedések számát, és így a fertőződés esélyét is.