Bakteriális prosztata gyulladás

A prosztata elhelyezkedését tekintve a hím állatokban a húgyhólyagból kilépő húgycső körül található. Két lebenye van, járulékos nemi mirigyként feladata különböző nedvek termelése, amely az ondó egyik fő alkotórészét képezi. Húgyhólyaggyulladásban szenvedő ivaros kan kutyáknál mindenképpen gondolnunk kell a prosztata megbetegedésére is.

Tünetek

Akut megbetegedések esetén súlyosabb tünetekkel találkozunk. Láz, letargia, erős hasi fájdalom, hányás, hasmenés tartozik a tünetek közé, esetenként a péniszből gennyes/véres kifolyás is látható. Krónikus lefolyású gyulladásban a tünetek enyhébbek, jellemző a visszatérő húgyhólyag gyulladás, infertilitás.

A beteg állatokban erőltetett lehet a bélsár ürítés (a megnagyobbodott prosztata vastagbélre gyakorolt mechanikai összenyomatása miatt), esetenként a vizelés is. A prosztata állományában gennyel teli tályogok alakulhatnak ki, amelyek megrepedve életveszélyes hashártyagyulladást okozhatnak.

Diagnózis

A klinikai tünetek, alapos fizikális és rektális vizsgálat megalapozzák a betegség gyanúját. Hasi ultrahang vizsgálat és vizelet/prosztata minta tenyésztéses vizsgálata szükséges a biztos diagnózis felállításához.

Kezelés

A súlyos állapotban lévő kutyák intenzív, kórházi ellátásra szorulnak. Az antibiotikum terápia hossza 4-6 hét, amely végén az állat kasztrációja mindenképpen javasolt. A nagyobb méretű prosztata állományában lévő tályogokat műtéti úton szükséges eltávolítani.

Rólunk írták

Széchenyi 2020