Gombás bőrbetegségek

Kisállataink bőrgombásságát fonalas (Microsporum és Trichophyton fajok), valamint élesztőgombák (Malessezia pachydermatis) okozzák. A fonalas gombák esetén (dermatofitózis) a fertőződés közvetelen érintkezéssel, a fertőzött állatok használati tárgyainak közvetítésével, valamint talajról is történhet. Fontos megjegyezni, hogy a macskák sokszor tünetmentesen hordozhatják a bőrgombát, amely aztán a környezetében élő kutyákat is megfertőzi. A gombák a bőr felszínén és a szőrtüszőkben telepednek meg, és az emberre is veszélyt jelenthetnek. Az élesztőgomba természetes körülmények között is megtalálható az állatok bőrfelszínén és tünetet abban az esetben okoznak, ha a bőr védekezőmechanizmusai valamilyen okból kifolyólag meggyengülnek.

Tünetek

A dermatofitózis által okozott elváltozások elsősorban a pofa bőrét, az orrhátat, fülkagylókat és az elülső végtagokat érinti. Sokszor kerek foltokban a szőr kihullik, a szélén kipirosodás jelenik meg, amelyek a legtöbbször nem viszketnek. Az elváltozásokat korpázás és pörkösödés kísérheti. Máskor a bőrtünetek szabálytalan alakban jelentkezhetnek, de akár a test egészére is kiterjedő korpázást és pörkösödést is okozhatnak. Az élesztőgombák által okozott bántalom általában súlyosbító tényezőként vesz részt más bőrbetegségekben. Lokalizált formában kipirult foltokat, korpázó plakkokat alakíthat ki, de egész tesfelületre kiterjedő, viszkető, zsíros megjelenésű is lehet.

Diagnózis

A fonalas gombák esetén a diagnózis a szőr és bőrminta tenyésztéses laboratóriumi vizsgálata alapján történik. Az élesztőgombák kimutatása ezen kívül tárgylemez lenyomati citológiával is lehetséges.

Kezelés

Dermatofitózis fertőzésben a kezelés részeként az elváltozások körül a szőrt nagy sugárban le kell nyírni. Hosszú szőrű állatnál, illetve ha több bőrelváltozás van, az állat egész testfelületén el kell távolítani a szőrt. Egy vagy kettő, kis kiterjedésű bőrelváltozás esetén a kezelést lokálisan, gombaellenes hatóanyagú krémmel végezhetjük. Több vagy nagy kiterjedésű bőrtünet esetén szájon át adható készítményt írhatunk elő, amit 5-6 hétig szükséges az állatnak adni. Kiemelt fontosságú otthon az állat lehulló szőrszálainak mihamarabbi eltávolítása, illetve a környezet fertőtlenítése Na- hipoklorit oldattal (háztartási hypo). Az élesztőgombák nagyszámú jelenléte esetén az állatot heti két alkalommal fertőtlenítő hatású gyógysamponnal kell fürdetni. Alapvetően ebben a betegségben helyi krémekkel való kezelés elégséges, különösen súlyos esetben kaphat az állat szájon át adagolható gombaellenes készítményt. A hangsúly ebben a betegségben az oki tényező keresésére tevődik,  amely lehetővé tette a bőr ellenállóképességének gyengülését és így az élesztőgombák elszaporodását.

Rólunk írták