Autoimmun bőrbetegségek (Pemphigus foliaceus)

Az autoimmun bőrbetegségek viszonylag ritkán fordulnak elő, a bőrgyógyászati betegek mindössze 0,5-1%- át teszik ki. Az autoimmun betegségben szenvedő állat immunrendszere nem tud különbséget tenni a saját szövetei, és idegen antigének között, a fehérvérsejtek megtámadják az érintett szöveteket. A kutyák leggyakoribb autoimmun bőrbetegsége a pemphigus foliaceus. A megbetegedésre hajlamosabbak a csau-csau, akita, shar-pei, border collie, tacskó, német juhász, dobermann fajtájú állatok. Középkorú- idősebb állatokban gyakoribb, de bármely életkorban előfordulhat.

Tünetek

A tünetek jellemzően a fejen, az orrháton, a fülkagylók szélén jelentkeznek először. Az érintett terület kipirul, a szőr kihullik, majd hólyagok, később pörk fedi. Rövid idő elteltével az egész testen szabálytalan szélű, hámhiányos területek alakulnak ki. A talppárnákon a szaruképzés fokozottá válhat, az orr pigmentjeit elveszíti. A tünetek nem, vagy csupán enyhe viszketéssel járnak, az állat általános állapota jó marad.

Diagnózis

Biztos diagnózist a bőrbioptátum kórszövettani vizsgálata ad.

Kezelés

Az immunrendszer túlműködésének szabályozására immunszupresszív (immunrendszert gyengítő) gyógyszerek szedése szükséges. Sok esetben a gyógyszerek elhagyását követően a betegség kiújul, ilyenkor életen át tartó kezelés szükséges.

Rólunk írták