Pattern baldness (foltokban jelentkező kopaszság)

Viszonylag gyakran előforduló kórkép, amely a szervezet egészére nincs hatással, pusztán esztétikai jellegű. Az örökletes szőrtüsző rendellenességek egy csoportját képezi. Fiatal korban jelentkezik, genetikailag hajlamosabb fajták közé tartozik a tacskó, whippet, Boston terrier, boxer és agár.

Tünetek

A szőrhiány legtöbbször a füleket, a fülek körüli területet, a nyak, has alsó részét és a combok hátulját érinti. Tacskóknál jellemzően a fülön kezd el megritkulni a szőrzet, és idővel akár teljesen kopasszá válhat. Agarak esetén a hátsó combélek mentén hullanak ki a szőrszálak. Általában a betegség nem vezet teljes szőrhiányhoz, elvétve rövidebb szőrszálak felfedezhetők az érintett területeken.

Diagnózis

A szőrszálak mikroszkópos vizsgálata során rendellenes formájú, és pigment eloszlású szőrszálakat láthatunk. Amennyiben ennek az eredménye nem bizonyos, a bőr biopsziás mintavételével a szövettani vizsgálat igazolja a kórképet.

Kezelés

A betegség nem gyógyítható, idővel fokozódó szőrvesztéssel jár. Egyes esetekben melatonin kúraszerű szedésével a tünetek javulhatnak. A szőrtelen területeket fokozottan védeni kell az UV sugárzástól. Bőrtápláló vitaminok, hidratáló és korpásodást gátló samponok jótékony hatásúak ebben a betegségben is.

Rólunk írták

Széchenyi 2020