Szülészeti, szaporodásbiológiai ellátás

Gyakran fordulnak hozzánk a tulajdonosok, hogy vemhesült a kutyájuk, macskájuk, vagy éppen azt szeretnék, hogy vemhesüljön. Munkatársaink szaktanácsokkal látják el a gazdikat, hogy mire kell odafigyelni a vemhesség előtt és alatt, illetve a kölykök megszületésekor. Gyakori kérdések, hogy mi a fedeztetés optimális időpontja, mire figyeljünk oda az állat táplálásánál, milyen oltásokra lehet szüksége, mikor kell elhozni először vemhességi ultrahangra, mikor kell kontrollokra jönni, vagy éppen mik azok a jelek, amikor már számítani kell az ellés megindulására. Az ellés alatti és utáni időszak különösen nagy odafigyelést igényel. Segítünk, ha elakad, vagy nem indul meg az ellés, és szükség van császármetszésre, vagy ha az ellés után kontrollálni kell, hogy minden rendben van-e a kölykökkel, és az anyának sikerült-e az összes kölyköt megellenie.

Ultrahangos vemhesség vizsgálat

A vemhesség és az ellés körüli időszakban színes doppleres ultrahangunk nyújt nagy segítséget. Segítségével meg tudjuk állapítani a vemhességet, a magzatok hozzávetőleges korát, életképességüket, szívfrekvenciájukat, láthatjuk a méh állapotát, az ellés után néha visszamaradt magzatburkokat, illetve esetlegesen elakadt magzatokat.

Előfordulhat, hogy nem tenyészkutyák párosodnak. Ilyenkor, hogy a nem kívánt szaporulatot elkerüljük, gyógyszeresen, vagy műtéti úton meg tudjuk szakítani a vemhességet. Fontos ebben az esetben, hogy minél előbb tegyük meg a szükséges lépéseket.  

Tüzelés után a nem párosodott szuka kutyák szervezetében hasonló hormonálisan változások mennek végbe, mint a vemhesült társaiknál, melynek az eredménye sokszor a tünetekben is megjelenő álvemhesség. Megfelelő kezeléssel ez az állapot könnyen orvosolható.

Nem ivartalanított állatokban az ivarszervi betegségek kifejezetten gyakoriak. Nőstény állatokban a gennyes méhgyulladással, petefészek-, méh-, hüvely-, emlődaganatokkal, petefészekcisztákkal, hüvelyelőeséssel, míg kanok esetében rejtett heréjűséggel, here-, és prosztata daganatokkal, pénisz előeséssel, prosztata megnagyobbodással találkozunk gyakran.

A legtöbb ivarszervi megbetegedés kialakulásának az esélye ivartalanítással jelentősen csökkenthető, vagy akár teljesen meg is előzhető.

Általunk végzett műtétek kutyáknál, macskáknál

Nőivarú állat ivartalanítása.

Császármetszés.

Méhgyulladás műtéti megoldása.

Hüvelyelőesés, hüvelyplasztika műtéti megoldása.

Petefészek-, és méhdaganatok műtéti ellátása.

Hüvelydaganatok műtéti ellátása.

Emlődaganatok műtéti ellátása.

Hímivarú állat ivartalanítása.

Rejtett here műtéti eltávolítása hasüregből, lágyékcsatornából.

Heredaganat műtéti ellátása.

Pénisz prolapszus kezelése.

Pénisz amputáció.

Prosztatatályog műtéti ellátása.

Paraprosztatikus ciszta műtéti ellátása.

Általunk végzett műtétek nyulaknál

Hím, nőstény nyúl ivartalanítás.

Vérző méh, méhdaganat, petefészek daganat eltávolítása.

Császármetszés.

Emlődaganatok, heredaganatok eltávolítása.

Rólunk írták

Széchenyi 2020