Kutya, macska acne

A humán bőrbetegséggel ellentétben kisállatainkban az acne alapvetően keratinizációs zavarként jelentkezik az állon és az alsó ajkon. Bár az elváltozást nem baktériumok hozzák létre, azokkal mégis gyorsan felülfertőződik, majd idővel a bőr mélyebb rétegeibe is beterjed.

Tünetek

Kutyák esetében különösen a rövidszőrű fajták (boxer, bulldog, vizsla, rottweiler, bullmastiff) fiatal egyedeiben találkozunk az elváltozással. Kezdetben apró göbök jelennek meg az állon, amelyek idővel gennyes hólyagokká alakulnak. A gyulladás a bőr mélyebb rétegeibe is terjed, savós-véres tartalom ürül a bőrfelszínre.

Macskáknál a bántalom bármely életkorban jelentkezhet. Mitesszerek képződnek az állon, amelyek általában nem viszketnek és nem fájdalmasak. Amennyiben a terület befertőződik, fájdalmas gennyes bőrgyulladás alakul ki.

Diagnózis

Mintavételezéssel szükséges kizárni más, hasonló megjelenésű bőrbetegségeket (demodikózis (szőrtüszőatkásság), gombás bőrbetegség, daganat, macskák eosinophil granulóma komplex betegsége), valamint meg kell állapítani a bakteriális felülfertőződés jelenlétét, és a baktériumok antibiotikum rezisztenciáját. Ehhez szükséges lehet a bőrkaparék mikroszkópos, valamint gomba és baktérium tenyésztéses vizsgálatára.

Kezelés

Amennyiben a terület még nem fertőződött felül baktériumokkal, elegendő lehet helyi kezelés gyógysamponnal, kenőcsökkel. Gennyes bőrgyulladás esetén célzott anbiotikum terápia is szükséges 4-8 hétig.

Macskára jellemző, hogy a tünetek a későbbiekben kiújulhatnak, ilyenkor élethosszig tartó helyi kezeléssel előzhetjük ezt meg.

Rólunk írták

Széchenyi 2020