Sebaceous adentitis (gócos faggyúmirigy gyulladás)

A gócos faggyúmirigy gyulladás egy kutyákban és macskákban viszonylag ritkán előforduló, immunmediált kórkép. A betegség lefolyása során gyulladás játszódik le a faggyú mirigyekben, amelynek hatására ezek károsodnak, elsorvadnak. A faggyútermelődés lecsökken, aminek következtében a bőr és a szőrzet hidratáltsága romlik, baktériumokkal és élesztőgombákkal való ellenállása csökken. A kórkép gyakrabban kerül megállapításra akita, vizsla, uszkár és szamojéd fajtákban.

Tünetek

Az érintett állatok szőrzete sprőddé, csapzottá válik. A bőr kiszárad, korpázik. A gerinc vonalában a szőrszálak összetapadnak, alapjukon zsíros faggyútörmelék figyelhető meg. A szőrzet megritkulhat, a bőr baktériumokkal és élesztőgombákkal fertőződhet felül. A klinikai kép attól függően is változik, hogy hosszú- vagy rövidszőrű állatról van szó.

Diagnózis

Biztos diagnózist szövettani vizsgálattal (biopsziás mintavétellel) lehet felállítani.

Kezelés

A betegség nem gyógyítható, életen át tartó kezelést kíván. Lokálisan alkalmazva a samponok és spray-k nagy hatékonysággal bírnak, eltávolítják a korpát és a pörköket, puhítják a bőrt, szükség szerint kezelik a másodlagos bőrfertőzéseket. Szájon át alkalmazva jótékony hatása lehet az A-vitamin és omega zsírsavak adagolásának. Immunszupresszív készítmény (ciklosporin) adása is javasolt, mivel ez javít a prognózison, és mérsékli a visszaesés esélyét.

Rólunk írták

Széchenyi 2020