Autoimmun bőrbetegségek (Pemphigus foliaceus)

A macskák eosinophil granulóma komplex betegségének három klinikai formája ismert: 1. eosinophil granulóma, 2. eosinophil plakk, 3. indolens fekély. Közös jellemzőjük, hogy az elváltozások szövettani vizsgálatakor legnagyobb számban a fehérvérsejtek egy típusa, ún. eosinophil granulociták találhatók meg. A betegség hátterében túlérzékenységi reakciót, allergiás hajlamot is feltételeznek, de akár baktérium, gombafertőzés, külső élősködők is a kiváltó tényezők közé tartozhatnak. Több esetben a kiváltó faktor azonosítása sikertelen.

Tünetek

  1. Eosinophil granulóma: Kinézetét tekintve pedig lehet, általában göbre emlékeztető vagy lineáris vonalszerű elváltozásként találkozunk vele. Jellemzően a combéleken és a fejen alakulnak ki, de a test bármely részén jelentkezhet. Az érintett terület kipirul, idővel akár ki is fekélyesedhet. Alepvetően nem jár viszketéssel.
  2. Eosinophil plakk: Az elváltozás jól körülhatárolt, kiemelkedő, nedvező felszínű, amely idővel akár el is halhat. Jellemzően a hason, és a belső combon alakul ki. Sokszor viszkető, így a macska sokat nyalja, rágja a területet.
  3. Indolens fekély: A felső ajkakon középen, vagy a szemfogak környékén kiemelkedő, fekélyes elváltozásként jelentkezik. Jellemzően nem viszket.

Diagnózis

Az elváltozásokat fontos elkülöníteni különböző fertőző és daganatos bőrbetegségektől. Biopsziás szövettani vizsgálattal a diagnózis felállítható.

Kezelés

A tüneti kezelés mellett kiemelt hangsúlyt kell fektetni a sok esetben jelen lévő allergiás háttér felderítésére is.

Rólunk írták