Acral lick dermatitis (acral lick granuloma) „lábvég nyalogatási betegség”

A kutyákat érintő, acral lick dermatitis-nek nevezett betegség a láb fokozott nyalogatásával, és következményesen kialakuló kemény, esetleg fekélyes bőrelváltozásával járó kórképe. A betegség bármely életkorban jelentkezhet, és általában nagytestű fajtákat érint (labrador retriever, golden retriever, doberman, német juhász, boxer fajtákban gyakoribb előfordulást figyeltek meg).

Tünetek

Az elváltozás jól körülhatárolt, a bőrfelületről kiemelkedő, szőrhiányos, egyenetlen felszínű, akár fekélyes területként jelentkezik valamely végtag, leggyakrabban elülső és alsóbb részén. Fontos ismérv, hogy az elváltozásokat a fokozott nyalogatás alakítja ki. A baktériumok idővel a bőr mélyebb rétegeibe is eljutnak, és mély gennyes bőrgyulladást alakítanak ki.

Diagnózis

A bőrtünetek általában jellegzetesek, azonban szükség lehet kiegészítő vizsgálatok elvégzésére egyéb betegségek (bizonyos daganatok) kizárásának céljából.

Kezelés

A betegség kezelése hosszadalmas, és gyakran kihívásokkal teli. A tartós gyógyulás eléréséhez kiemelkedő fontosságú a fokozott nyalogatás okának felderítése. A betegség hátterében állhat valamely ortopédiai rendellenesség, amely az állat számára fájdalommal jár, és ez váltja ki a nyalogatást. Előfordulhat, hogy idegi megbetegedés, táplálék allergia, atópia váltja ki a tüneteket. Amennyiben ezek kizárásra kerültek, felvetődik a gyanú, hogy a folyamatos nyalogatást viselkedésbeli problémák okozzák. Ha az állat szorong, stresszel (sokat van egyedül, nem mozog eleget, unatkozik, egy családtag tartósan távol van stb.), kényszercselekvésben nyilvánulhat meg.

A bőrelvátozás tüneti kezeléséhez hosszú, és intenzív terápiára van szükség. Meg kell akadályozni, hogy a kutya nyalni tudja a területet (gallér, esetleg laza kötés, zokni használata). A szőrt a területről el kell távolítani, hogy tisztán tartsuk, és helyileg kezelni tudjuk. Mivel az érintett területen a baktériumok gyakran a mélyebb bőrrétegekbe is eljutnak, hosszú (akár 8-12 hetes) antibiotikum kúrára van szükség.  Alternatív kezelésként lézeres terápiára is sor kerülhet.

Rólunk írták

Széchenyi 2020