Primer seborrhea (elsődleges seborrhea)

Az elsődleges seborrhea egy örökletes keratinizációs zavar, amely jellemzően már 1-2 éves kor előtt tünetekben megnyilvánul. Fokozott hajlamot mutattak ki amerikai cocker spánielben, angol springer spánielben, west highland white terrierben és basset houndban.

Tünetek

A beteg állatok szőrzete mattá, sprőddé válik. Intenzív korpázás, pikkelyes, pörkös plakkok jelennek meg, a bunda tapintata zsíros. Jellemzően az egész test érintett, de súlyosabb formában jelentkezhet az arctájékon, a nyak alsó részén, az ujjak közötti területen, bőrredőkben, has aljánál. A kültakaró gyakran másodlagosan baktériumokkal/ élesztőgombákkal fertőződik felül. A tünetek között közepes- súlyos fokú viszketegség szerepelhet. Gyakran a nagyfokú faggyú-felhalmozódás külső hallójárat gyulladást is eredményez.

Diagnózis

A diagnózis felállítása során ki kell zárnunk a másodlagosan seborrheát okozó kórképeket. Bőrkaparék (parazitás, fertőző kórokok), bőrcitológia (baktériumok, gombák, fehérvérsejtek, laphámsejtek, kóros sejtek vizsgálata), vérlabor (hormonális betegségek) és bizonyos esetekben biopszia lehet szükséges.

Kezelés

A betegség nem gyógyítható, de különböző készítményekkel nagyfokban tudjuk javítani kedvencünk életminőségét. A fennálló bakteriális/ élesztőgombás bőrgyulladást a megfelelő antibiotikummal/ gomba ellenes készítménnyel kezeljük. Bőrlágyító, hidratáló samponnal/spray-vel kezeljük a betegeket, kezdetben 2-3 naponta, majd fenntartó szinten hetente. A hallójáratokat a felhalmozódott faggyú eltávolítást segítő oldattal kezeljük rendszeresen. Kiegészítésként omega zsírsavak és A-vitamin szájon át való adagolása is jótékony hatású.

Rólunk írták

Széchenyi 2020