Hüvelygyulladás (vaginitis)

A hüvely gyulladásos megbetegedésével főleg kutyákban találkozunk, macskákban ezek a kórképek nagyon ritkán fordulnak elő. Attól függően, hogy a hüvelygyulladás milyen életkorban, és az első ivarzáshoz képest mikor jelentkezik, megkülönböztetünk juvenilis (fiatalkori) és felnőttkori vaginitist.

Juvenilis vaginitis tünetei

A juvenilis vaginitis egy év alatti kutyákban, az első tüzelést megelőzően alakul ki. Gyakrabban jelentkezik nagyobb testű és brachycephal fajták esetében. Hátterében a hüvely fejletlen helyi védekezése, és a fiatal állatok szűkebb, befordult pérájának anatómiai sajátossága áll.

Az érintett állatok pérájából sárgásfehér, nyúlós váladék ürül, mely a pératájéki szőrt is beszennyezi, összetapaszthatja. Az állatok a hüvely viszketegsége miatt gyakran nyalogatják a pératájékot, mellyel akár komoly bakteriális vagy gombás bőrgyulladást is okozhatnak az adott területen.

Felnőttkori vaginitis tünetei

A felnőttkori vaginitist okozhatják bakteriális és vírusos fertőzések, de másodlagosan, szűkület, sérülés, idegentest, gennyes méhgyulladás, húgyúti fertőzések, daganatok, inkontinencia, cukorbetegség vagy éppen a természetes vizekben történő fürdőzés következményeként is kialakulhat.

A hüvelygyulladás jelenlétére a nyálkás-gennyes hüvelyváladék, a pératájék nyalogatása, vizelési fájdalom, vagy épp gyakori vizeletürítés, és inkontinencia hívhatja fel a gazdik figyelmét.

Diagnózis

Mivel a húgy-nemi szervrendszer megbetegedései sok esetben hasonló tünetekkel járnak, a probléma részletes kivizsgálása javasolt. Vaginitisre utaló tünetek esetén a fizikális vizsgálat mellett vaginoszkópos vizsgálatot is végzünk, melynek során a hüvely nyálkahártyájának állapotáról, váladék, növedékek, sérülések jelenlétéről kaphatunk információkat. A hasűri szervek ultrahangos vizsgálatával, és vizelet mikrobiológiai vizsgálatával kizárhatjuk a húgyúti gyulladásos kórképek lehetőségét. Antibiotikumra nem reagáló esetekben a hüvelyváladék bakteriológia vizsgálatára is szükség lehet.

Kezelés

Juvenilis vagintis esetében a tünetek leggyakrabban az első tüzelést követően megszűnnek. Egyes esetekben a hüvely fiziológiás sóoldattal, vagy higított Betadine-nal történő öblítését javasoljuk. Erős viszketegség, gyulladás, felülfertőződés esetén gyulladáscsökkentők és antibiotikumok adására is szükség lehet.

Fiatal és felnőttkori hüvelygyulladás esetén egyaránt fontos a pératájék napi 1-2 alkalommal történő tisztítása, szárazra törlése. Ha szükséges, akár gallérral akadályozzuk meg, hogy kedvencünk nyalja a területet. Hosszú, akár 2-4 hetes antibiotikumkúra adása mellett gyulladáscsökkentőket is alkalmazunk az irritáció csökkentésére.

A hüvely mikroflórájának helyreállásáig mindenképpen kerüljük a természetes vizeket (tavakat, folyókat) és ne fürdessük kedvencünket!

Rólunk írták