Gennyes bőrgyulladások (pyoderma)

A bőr gennyesedése egy gyakori minden életkorban előforduló bőrbetegség. Annak alapján, hogy a kórfolyamat mely bőrrétegeket érint, három típusát különböztetjük meg a betegségnek: felületi gennyesedésnél csak a bőr felszínén szaporodnak el a baktériumok, a felületes formánál a felhám és a szőrtüszők fedőhámját érinti a kórfolyamat, míg a mély formánál a szőrtüszők mélye, a faggyúmirigyek és a bőr alatti kötőszövet is érintett. Általánosságban elmondható, hogy a bőr gennyesedése a legtöbb esetben másodlagosan alakul ki, így az elsődleges kórok (amely lehetővé tette a baktériumok nagy mértékű elszaporodását) keresése kiemelt fontosságú.

Tünetek

A bőrelváltozások megjelenése a gennyesedés típusától függően rendkívül sokféle lehet. A felületi gyulladások közé tartozik a hot-spot (pyotraumás dermatitisz) és a bőrredő gennyesedés (intertigo). A felületes gennyesedésekhez tartozik a gennyes- hólyagos bőrgyulladás (impetigo), szőrtüszőgyulladás (folliculitis), mucocutan pyoderma és a felületesen terjedő pyoderma. A mélyre terjedő elváltozásokhoz a furunculosis, cellulitis, pododermatitis (lábvégeg gennyes gyulladása), lick granulóma, felfekvési pyoderma, acne, orrháti pyoderma, német juhászkutyák mély pyodermája és a juvenilis cellulitis.

Diagnózis

A diagnózis felállítása a pyoderma fajtájától függően különbözőképpen történik. Sok esetben a klinikai kép jellegzetes, míg más esetben szükség van egyéb betegségek kizárására, és a betegség laboratóriumi megerősítésére. A bőrkaparék mintavétel segít kizárni a parazitás betegségeket, míg a gomba tenyésztés különböző fonalas és élesztőgombákat vizsgál. A bőr felszínéről vett citológiai minta a jelen lévő baktériumokat és gyulladásos sejtek beazonosítását teszi lehetővé. Bizonyos esetben szükség lehet biopsziás mintavételre, amely során a szövet egészének vizsgálata válik lehetővé. 

Kezelés

A bőr felszínét érintő gennyesedések a legtöbb esetben jól kezelhetők helyi szerek (gyógyhatású samponok, krémek) használatával. A felületes pyoderma esetén a helyi kezelésen túl a legtöbb esetben szájon át adott antibiotikum kúra szükséges, amely hossza legalább 3 hét (a tünetmentes gyógyulástól számítva az állatnak még 1 hétig kapnia kell a gyógyszereket). A mélyebb szöveteket érintő kórfolyamatok esetén kiemelten fontos a kórfolyamatban szerepet játszó baktériumok antibiotikum érzékenységének meghatározása az alkalmazott szer kiválasztásához. Ebben az esetben a kutya legalább 6 héten (klinikai gyógyulástól számítva még 2 hétig) keresztül részesül kezelésben.

Rólunk írták