Rühösség (Scabies)

A kutyák rühösségét Sarcoptes scabies var. canis atkák okozzák. Ezek a mikroszkópikus méretű élősködők a bőr hámrétegébe járatokat ásnak, és hámtörmelékekkel táplálkoznak. Az esetek negyedében a fertőzött állattal kontaktusban álló ember is fertőződhet, azonban itt nem képesek szaporodni, úgynevezett önlimitáló fertőzés alakul ki.

Tünetek

Az atkák által termelt fehérjebontó enzimek, ürülékük és egyéb váladékok nagyfokú viszketegséget indukálnak. A beteg állatok szinte megállíthatatlanul vakaróznak. A tünetek intenzitásának ellenére nem jellemző a nagyfokú infesztáció, egy-egy állatton átlagosan 10-20 atka található meg. Jellemző a bőrtünetek lokalizációja: a fülek széle és az arc az esetek 70%-ban érintett. A könyök és a csánk külső oldala, mellkas, has is gyakran mutat elváltozást.  Az érintett területek kipirultak, a szőr megritkul, apró göbök, vastag pörkök jelennek meg, korpázás figyelhető meg.

Diagnózis

A diagnózis felállítása során a kórelőzményt, a tüneteket és a parazita kimutatását együttesen értékeljük. A bőrkaparék mintavétel során akár 5-10 helyről, a bőrfelszínt viszonylag felületesen megkaparva vesszük le a mintát. Amennyiben lárvát, tojást, ürüléket, vagy felnőtt példányt látunk, a diagnózis egyértelmű. Hátránya, hogy az atkák csekély száma miatt az esetek csak 10-50%-ban tudjuk kimutatni az infesztációt. A „pinnal- pedal reflex” egy viszonylag megbízható, és rendkívül könnyen elvégezhető teszt: az állat fülszélének dörzsölése során a hátsó végtaggal hevesen vakarózni fog. A Sarcoptes- szerológia az atkák ellen képződött ellenagyagok kimutatásán alapul, megbízhatósága magas.

Kezelés

Szájon át adható, vagy spot-on formában kapható külső élősködő elleni készítmények gyorsan, és hatékonyan eliminálják a rühatkákat a bőrből. A kezelés megkezdése után az első pár napban viszketéscsillapítók használhatók a tünetek enyhítésére. A szőr nyírása után a pörkök feloldását speciális samponnal tudjuk elősegíteni. Amennyiben a bőr másodlagosan gombával, vagy baktériumokkal fertőződött, azt a megfelelően kiválasztott szerekkel szükséges kezelni. A környezetet javasolt fertőtleníteni, a textil anyagokat 60°C-on kimosni.

Rólunk írták

Széchenyi 2020