“Kullancsfertőzés”, avagy Babéziózis (Babesiosis)

A kullancsok által terjesztett betegségek nem csak ránk jelenthetnek veszélyt, de kedvenceinket is megbetegíthetik. Az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb megbetegedéssel járó ilyen kórkép a babéziózis (babesiosis), vagy „kullancsfertőzés”, melyet egy egysejtű vérparazita okoz.

A kullancsokról

A kullancsokkal leggyakrabban tavasszal és ősszel találkozhatunk, de az időjárástól függően ez az időszak változhat is. Mivel ezek az élősködők 6 °C felett már aktívak, a kutyák enyhébb teleken is megfertőződhetnek!

A kutyákon leggyakrabban a kifejlett egyedeket (adultokat) veszik észre a tulajdonosok, de az egyéb fejlődési alakok (lárva, nimfa) is felkapaszkodhatnak az állatra. Ezek az adultoknál jóval kisebbek, ugyanakkor ezek is a gazdaállat vérével táplálkoznak, így a Babesiát is terjesztik.

A Babesia a kutyák véráramába vérszívás útján kerül be a kullancs nyálával. Az első 48 órában még kisebb az esély az egysejtű átadására, így, amennyiben időben észrevesszük, és eltávolítjuk a kullancsot, a megbetegedés elkerülhető. Éppen ezért rendszeresen nézzük át kedvencünk szőrét, különösen, ha épp egy nagyobb sétán,  vagy kiránduláson vagyunk túl. Tegyük meg ezt akkor is, ha védekezünk a kullancsok ellen.

A Babesiáról

A Babesia a véráramba jutva a vörösvértestekbe hatol, és mechanikai úton, vagy az immunrendszer aktiválásával azok szétesését okozza, mely vérfogyottság kialakulásához vezet. A betegség gyakori tüneteként jelentkező vörhenyes, vagy akár sötétbarna vizelet színét is a széteső vörösvérsejtek, és az azokból felszabaduló festékanyag (hemoglobin) adja.

A kialakuló erős immunválasz eredményeként létrejöhet egy következményes, teljes szervezetet érintő gyulladásos válaszreakció is, mely számos szerv károsodását, funkciózavarát eredményezi. Leggyakrabban májkárosodás vagy májelégtelenség, veseelégtelenség és hasnyálmirigy-gyulladás alakulhat ki, de a fertőzés károsíthatja akár a szívizomzatot, vagy a központi idegrendszert is.

Tünetek

A lappangási idő általában 4–21 nap. A kutyák bágyadtabbak, fáradékonyabbak, kedvetlenebbek, nem esznek olyan étvággyal, mint szoktak. Az egyik legszembeötlőbb tünet a vizelet sötét, barnás színe. A beteg kutyák gyakran lázasak (>39,5°C) is. Előfordulhat még hányás, hasmenés, vagy épp székrekedés, végtaggyengeség is. Súlyosabb esetben az állat nyálkahártyái sápadtabbak lehetnek, vagy akár be is sárgulhatnak. Egyes fajták – dobermann, németjuhász, pekingi, yorkshire terrier, ír szetter, angol cocker spániel, komondor, rottweiler – érzékenyebbek a fertőzésre, míg pédául a beagle és a foxterrier ellenállóbb.

A betegség megállapítása

A gyakoribb tünetek (láz, bágyadtság, barnás vizelet) már gyanúra adhatnak okot, de biztos diagnózist csak vérvizsgálat után alkothatunk.

Kezelés és megelőzés

A fertőzés kezelésére Imizol injekciót (imidokarb dipropionát) adunk a beteg kutyáknak. Az imizolnak jelentős mellékhatásai vannak: kifejezetten csípős injekció, erősen szövetirritatív, beadása után hetekkel bőrduzzanatot is okozhat a beszúrás helyén. Az injekció  beadás után gyakran tapasztalunk nyálzást és hányás, hasmenés is előfordulhat.

Súlyos, vagy szövődményes esetekben ez az injekció önmagában nem elég, a fertőzés során károsodott szervek támogatására, és kezelésére is szükség van. A kutya általános állapotától, és a vérlabor eredményeitől függően infúziós kezelésre is sor kerülhet, mely olykor csak 1-2 napig, vagy esetenként több hétig is tarthat. Ha a vérszegénység olyan mértékű, előfordulhat, hogy vérátömlesztésre is szükség lehet.

A láz csillapítására SEMMIKÉPPEN SE adjunk emberi lázcsillapítókat, mert ezek többsége kutyák számára súlyosan mérgező!

Fontos, hogy minél hamarabb észrevegyük a fertőződést, mert a betegség következményei az idő múlásával csak súlyosabbak lesznek, és akár az állat pusztulását is okozhatják. Sokszor a betegségnek hosszútávú szövődményei alakulhatnak ki (pl.: veseelégtelenség), melyek akár csak hónapokkal később válnak nyilvánvalóvá, és jelentősen megrövidíthetik az állat életét.

A betegségen átesett kutyákban nem alakul ki védettség, így megfelelő védekezés nélkül bármikor újrafertőződhetnek!

A babesiosis egy olyan betegség, amit tipikusan sokkal könnyebb – és nem mellesleg biztonságosabb is – megelőzni, mint kezelni. Jelenleg számos készítmény: rácsepegtetős (spot-on) oldatok, nyakörvek, tabletták is rendelkezésünkre állnak a kullancsok, és így a Babesia ellen.

Az egyes termékek kiválasztásánál érdemes figyelembe venni kutyánk életmódját, termetét is, ugyanis sok készítmény az állat testtömegének megfelelően adagolandó. Rendelőnkben megtalálhatóak a tapasztalataink alapján leghatékonyabb készítmények. Kérje ki orvosaink tanácsát!

Rólunk írták