Lyme-kór

A világszerte elterjedt Lyme-kórt a kullancsok által terjesztett Borellia burdorferi nevű baktérium okozza. Általánosságban elmondható, hogy míg az emberek esetén a Lyme-kór a kullancsok által terjesztett egyik legfontosabb betegség (a fertőzött emberek 95%-a tüneteket mutat), addig a kutyák fertőzésének döntő többsége tünetmentes, a pozitív egyedek mindössze 5-10%-ában találkozunk klinikai tünetekkel. A betegség állatról emberre nem terjed, azonban ha az állatról leváló kullancs emberből is vért szív, úgy átadja a baktériumot. A kórokozó átviteléhez megközelítőleg 48 órás vérszívásnak kell megtörténnie.

Tünetek

A tünetek a fertőzést követő 1-4 héttel jelennek meg. Általános tünetekkel találkozunk, az állat bágyadt, étvágytalan, a rosszullétet sokszor láz kíséri. A betegség következtében sokízületi gyulladás (polyarthritis) jelentkezik, azok duzzadtak, fájdalmasak, kedvencünk sántít, görnyedten jár. A kórokozó akár vesebetegség előidézője is lehet, ilyenkor akut, vagy krónikus vesebetegségre utaló tüneteket és laboratóriumi elváltozásokat is tapasztalunk. Ritkán szívizomgyulladás is kialakulhat.

Diagnózis

A diagnózis felállításához leggyakrabban alkalmazott módszer a vérben lévő, a baktériumok ellen termelődött ellenanyagok kimutatását célzó ELISA teszt. Itt is fontos megjegyeznünk, hogy a pozitivitást mindig a klinikai tünetekkel, esetleg a terápiára adott válasszal együtt szükséges értékelni.

Kezelés

A kezelés fő pillére a baktériumokat elpusztító antibiotikum kezelés, amely hossza legalább 1 hónap. Szükségesek lehetnek a betegség szövődményeit célzó egyéb, specifikus terápiák is.

Rólunk írták

Széchenyi 2020