Demodikózis (Szőrtüszőatkásság)

A szőrtüszőatkákat jellemzően szoptatáskor adja át az anyaállat a kölyköknek. Kis számban a jelenlétük élettani, nem okoz tüneteket. Az atkák kizárólag a gazdaállaton élnek, a környezetben rövid időn belül elpusztulnak, a kiskedvenceken található atkák emberen nem telepszenek meg.  A tünetek az állatokon akkor jelennek meg, ha az atkák nagy számban elszaporodnak, ennek hátterében sokszor immungyengítő tényezők állnak. Ez fiatal korban lehet alultápláltság, különböző parazitózisok, felnőtt korban hormonális változások, immunszuppresszív kezelés, különböző szisztémás betegségek. Bármilyen kutya megbetegedhet, de fokozott fogékonyságot mutatnak a fajtatiszta kutyák, különösen a brachycephal (boston terrier, mopsz, bulldog, boxer) fajták.

Tünetek

A tünetek jelentkezhetnek helyi (lokális) formában, valamint több testfelületre kiterjedően (generalizáltan) is. A fiatal korban (1 éves kor alatt) jelentkező betegségre a körkörös foltokban megjelenő szőrhiány, enyhe korpázás jellemző, viszketéssel nem társul.  Ez a forma legtöbbször önlimitáló, ritkán átalakul generalizált formába.  A generalizált formának többféle megjelenési alakja lehet. Jelentkezhet körkörös, kipirult szőrhiány, korpázás testszerte, járhat pörkösödéssel, mitesszer képződéssel. Az elváltozások esetenként viszketnek, a terület baktériumokkal felülfertőződhet.

Diagnózis

A bőrkaparék mintavétel során több területről veszünk mintát, egészen a kapillárisvérzés megjelenéséig, hiszen az atkák mélyen a szőrtüszőkben találhatóak meg. Bizonyos esetekben, ráncolt bőrű shar-pei esetén, vagy ha az elváltozás a lábvégeket érinti, és ennél fogva rendkívül fájdalmas, a biopsziás mintavétel lesz indokolt.

Kezelés

A kezelés részeként helyileg szőrtüsző tisztító, fertőtlenítő samponokkal segítjük elő a gyógyulást. A legfontosabb a szisztémás gyógyterápia, amely célra megbízható és hatékony készítmények állnak rendelkezésre. A kezelést folytatni kell, amíg kétszeri, 1 hónap különbséggel vett bőrkaparék minta negatív eredményű. A kezelést nem szabad felfüggeszteni kizárólag a tünetek javulására alapozva.

Rólunk írták

Széchenyi 2020