Tüdőférgesség

Tüdőférgességgel leggyakrabban kijáró, nem megfelelően féreghajtott macskákban és kutyákban találkozhatunk. Az állatok fertőzött nyál, vagy ürülék útján közvetlenül, vagy közti- és vivőgazdák (giliszták, csigák, rágcsálók) elfogyasztásával fertőződhetnek a parazitákkal, de a fertőzött anyaállatok a vemhesség során, vagy a tejjel is továbbadhatják az élősködőket a kölyköknek.

Tünetek

A tünetek hirtelen, immunszupresszió hatására is előtörhetnek, de általában a hetekig tartó, romló légzőszervi tünetek a jellemzőek. A beteg állatok köhögnek – ez lehet száraz és nedves jellegű is –, légzésük asztmaszerű, nehezített és a felsorolt tüneteket időnként orrfolyás is kísérheti. Az állatok bágyadtabbak, étvágytalanok lehetnek, jelentősen le is fogyhatnak.

A férgek hatása

A tüdő állományában élősködő férgek károsító hatásuk révén csökkentik a légzőfelületet, illetve egyes fajok a hajszálerek szintjén a tüdő vérellátását is rontják. A paraziták miatt legyengült szervezetben ezen kívül különböző másodlagos fertőzések (pl.: tüdőgyulladás) is kialakulhatnak. A tüdőben kialakult megváltozott nyomásviszonyok a szívre is károsan hathatnak, ezért elhúzódó, kezeletlen esetekben a szív funkciója is zavart szenvedhet, akár pangásos szívelégtelenség is kialakulhat.

Diagnózis

A mellkas hallgatózása során ilyenkor jellegzetes szörtyögő, felerősödött légzési hangokat hallunk a fonendoszkóppal. A légzőfelület károsodásának mértékéről pedig röntgenfelvételek készítésével győződhetünk meg. A biztos diagnózishoz a bélsár parazitológiai vizsgálatára van szükség, melynek során a férgek lárváit három egymást követő napon gyűjtött friss bélsárból készített mintából mutatjuk ki.

Kezelés

A parazitás fertőzöttség megszüntetése 2 héten át naponta adott féreghajtó tablettával történik, melyet másodlagos fertőzések esetén egy hasonló hosszúságú antibiotikum kúrával is kiegészítünk. Amennyiben a szív is érintett – a paraziták kiirtása után – az állatnak szívgyógyszerek, vízhajtók szedésére is szüksége lehet.

A 3 havonkénti, rendszeres féreghajtással a bélférgesség mellett a tüdőférgességet okozó férgek ellen is védekezhetünk. Manapság már nem csak tabletták, hanem rácsepegtető oldatok, paszták formájában is rendelkezésünkre állnak a hatóanyagok, így az akaratos macskáknál sem lehet akadály a féreghajtás.

Rólunk írták