Anaplasmosis

A kullancsok vérszívásuk során nem csak a rettegett babesiosissal de számos egyéb kórokozóval is megfertőzhetik kedvenceinket. Az Anaplasma phagocytophylum baktérium az Ixodes kullancsok táplálkozásakor kerülhet a kutyák véráramába, és az anaplasmosis nevű kórkép kialakulását okozza.

Tünetek

A vérszívást követően 1-2 hét lappangás után változatos tünetek formájában jelentkezik a betegség. Az állatok nagy részében általános tünetek – bágyadtság, étvágytalanság – alakulnak ki. Gyakori a vissza-visszatérő lázas állapot is. A fertőzés izomfájdalommal, vagy az ízületek duzzanatával is járhat, mely sántaság formájában nyilvánul meg az érintett állatokban. Előfordulhat hányás, hasmenés, illetve köhögés, nehezített légzés is. Súlyos esetben testszerte vérzések, vagy akár idegrendszeri tünetek – görcsök, bénulás – is kialakulhatnak.

Diagnózis

A kórelőzmény és a tünetek mellett a biztos diagnózis felállításához szükség van egy részletes vérkép és vérbiokémia elvégzésére, valamint vérkenet laboratóriumi vizsgálatára. Ennek negatív eredménye azonban nem jelenti feltétlenül, hogy az állat nem fertőzött, mivel a baktérium a fejlődése során csak egy bizonyos idősávban (fertőződést követő 4-14 naptól számított 8 napon keresztül) mutatható ki a vérből. A legbiztosabb eredményt éppen ezért a PCR vizsgálat adja.

Kezelés

Amennyiben beigazolódik a diagnózis, a fertőzött kutyákra 2-3 hetes antibiotikum-kúra, májvédő szerek, gyomorvédők és probiotikumok szedése vár. A kezeléssel a fertőzés teljesen eradikálható.

A leghatékonyabb védelem a betegség ellen a megelőzés. A jelenleg forgalomban lévő bolha- és kullancsellenes készítményekkel kedvencünket az anaplasmosistól is megóvhatjuk.

Rólunk írták