Parazita ellenes kezelések, szűrővizsgálatok

Kedvenceink, mint családtagok sokszor a lakásban együtt élnek velünk. Azonban kinti tevékenységeik során állataink számos parazitával kerülhetnek kapcsolatba, amik esetenként az életüket veszélyeztetik, és a szoros együttélés következtében számunkra is okozhatnak kellemetlenségeket. Fontos tehát a megfelelő prevenciós protokoll kialakítása, amivel megóvhatjuk őket ezektől a fertőzésektől. Szerencsére ma már számos olyan termék létezik, melyek segítségével a védekezés nem jelent problémát. Sokszor pont ez a rengeteg készítmény okozza azt, hogy a tulajdonos elveszettnek érzi magát, nem tudja, hogy mi a különbség közöttük, és melyeket lenne érdemes használni, milyen kombinációban. Állatorvosaink segítenek abban, hogy sikerüljön kedvencének kiválasztani a megfelelő szert, szem előtt tartva az állat korát, tartási helyét és persze a gazdi egyedi igényét is. Sajnos minden évben találkozunk olyan esettel, amikor a tulajdonos ismereteinek hiánya – 1 hónapig ható készítményt 3 hónapig, 3 hónapig hatót 1 évig „használ” -, vagy helytelen gondolkodása („csak lakásban él, alig jár ki”; „mindig átnézem séta után”; „még soha nem volt benne kullancs”) tragédiával végződik.    

Kézi patikánkban számos parazita ellenes készítmény kapható

Az Állatgyógyászati Központban lehetőség van a külső és belső élősködők elleni szerek megvásárolására. A szív- és bőrférgesség, a rühösség, a giardia-, és a bélféregfertőzések jelentős része zoonózis (állatról emberre is terjedő betegség), ezért különösen fontos az ellenük való védekezés, vagy megbetegedés esetén annak korai felismerése, kezelése.

Rendelőnkben elérhetők különféle féreghajtó paszták, tabletták, cseppek.

Kölyökkutyák esetén a féreghajtó adását kéthetes korban kell elkezdeni, és három hónapos korig kéthetente, majd utána negyedévente célszerű megismételni. Kölyökmacskák esetében a kezelést négyhetes korban kell elkezdeni, és három hónapos korig kéthetente, majd utána negyedévente célszerű megismételni. A férgesség bélsárból történő pontos diagnosztizálására is lehetőség van rendelőnkben.

Bolha- és kullancs elleni nyakörvek, spot-onok, tabletták széles választéka szintén megtalálható nálunk. A bolha nem csak nyugtalanítja állatainkat, hanem terjeszti a galandférgességet, és nagyon gyakran allergiás tüneteket is okoz.

Bolhák, kullancsok terjesztik a macskák haemobartonelláját is, mely tünetekben leginkább a kutyák babéziózisára hasonlít.

A kullancs a vérszíváson kívül számos betegséggel is megfertőzheti kutyánkat, köztük babéziával, Lyme-kórral, valamint anaplasmával.

Legyek, szúnyogok okozta kellemetlenségek

Szív-, és bőrférgesség megelőzésére, kezelésére, továbbá szúnyogok, legyek távoltartására szolgáló készítmények is kaphatók rendelőnkben.szív-, és bőrférgességet szúnyogok terjesztik, a betegség kezelése drága és nehézkes, ezért javasolt a fertőződés megakadályozása, melyre spot-onok és tabletták állnak rendelkezésre. A szuronyos istállólegyek nyáron a kutyák fülét, orrát csípik sebesre, és egy állandóan nedvedző, viszkető bőrterületet hoznak létre, ami könnyen elfertőződhet.

Rendelőnkben elérhető szűrővizsgálatok

Helyben végzett szív-, és bőrférgesség szűrővizsgálat (mikroszkópos vizsgálat, ELISA gyorstesztek).

Helyben végzett bőrkaparék-, fülváladék-, citológiai vizsgálat.

Helyben végzett bélsár parazitológiai vizsgálat.

Vérparaziták (Babézia, Haemobartonella, Anaplasma) szűrővizsgálata.

Rendelőnkben elérhető parazitaellenes kezelések

Kutyák, macskák, nyulak rühösségének, tetvességének, atkásságának a kezelése.

Kutyák kullancs által terjesztett babéziózisának, anaplazmájának, Lyme-kórjának kezelése.

Macska haemobartonellájának kezelése.

Kutya, macska giardiózisának kezelése.

Kutya, macska tüdőférgességének kezelése.

Nyulak cheyletiellózisának, Encephalitozoon cuniculi fertőzésének kezelése.

Myiasis (légynyüvesség) kezelése.

Bélparaziták kezelése (orsó-, galand-, és kampósférgek, coccidiózis). 

Rólunk írták