Nyulak fülrühössége (Psoroptes cuniculi)

A nyulak fülrühösségét a Psoroptes cuniculi nevű rühatka okozza. A nyulak közvetlen érintkezés útján, vagy akár a környezetből is fertőződhetnek a parazitával, mivel a gazdaállaton kívül akár 21 napig is életképesek az élősködők.

Tünetek

A fülrühösség rettentő viszketéssel jár. A fertőzött nyulak gyakran sebesre kaparják a fül tájékát, gyakran rázzák a fejüket, nyugtalanok. A fülkagyló belsejében vastag pörkök képződnek az atkák által okozott hámsebekből kiszivárgó váladékból. Amennyiben kezeletlenül marad, a fertőzés továbbterjedhet, és akár a dobhártya perforációját, a középfül gyulladását is eredményezheti, mely idegrendszeri tünetek kialakulásával járhat. A paraziták időnként a fej, a nyak és a lágyéktájék bőrén is megtelepedhetnek, hasonló elváltozásokat okozva.

Diagnózis

A betegség diagnosztizálása viszonylag egyszerű. Az atkák akár szabad szemmel is láthatóak, de otoszkópos fülvizsgálattal, a fülkagylón található pörkök vizsgálatával győződhetünk meg teljes bizonyossággal a fertőzöttségről.

Kezelés

Fontos, hogy a képződött pörköket ne feszegessük, ne kapargassuk, mert eltávolításuk nagy fájdalommal és sebek kialakulásával, vérzéssel jár. A gyógyszeres kezelés során a váladék termelődése csökken, a már kialakult elváltozások is megnyugszanak, lepotyognak.

A paraziták kiirtására injekciós és spot-on készítmények is rendelkezésünkre állnak, melyeket meghatározott időközönként alkalmazhatunk. Fontos az együtt tartott, de tünetmentes állatok egyidejű kezelése, illetve a nyulak környezetének alapos fertőtlenítése. Súlyos elváltozások esetén fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők adása is indokolt lehet.

Rólunk írták

Széchenyi 2020