Fülrühösség

A macskák és (ritkábban kutyák) fülatkásságáért az Otodectes cynotis nevű külső élősködő felelős. A fülatkák – ahogy nevük is mutatja – főleg az állatok hallójáratában élősködnek.

Fertőződés

Kedvencünkre az atkákkal fertőzött állattal való közvetlen érintkezés útján kerülnek a paraziták. Az atkák maguk csak korlátozott ideig képesek a környezetben túlélni, fejlődési ciklusuk teljes egészében a gazdaállathoz kötött, itt is szaporodnak. A felnőtt atkák és a lárvaállapotok a hallójárat hámsejtjeivel és váladékkal táplálkoznak, jelenlétük irritációt, és komoly hallójárat-gyulladást okozhat.

Tünetek

A fülatkás állatok az erős viszketegség miatt jellemzően sokszor vakarják, rázzák a fülüket, a fül környékén pedig az intenzív vakarás következtében szőrhiányos területek, sérülések is megjelenhetnek. A paraziták által termelt fülváladék olykor már kívülről is látható. Az erőteljes vakaródzás és fejrázás miatt akár tályogok és othematoma (vérömleny) is kialakulhat a kezeletlen esetekben.

Diagnózis

A fizikális vizsgálat során rendszeresen megvizsgáljuk az állat külső hallójáratát is. Kijáró macskáknál, befogadott kiscicáknál viszonylag gyakran találkozunk az élősködővel. Ilyenkor nagymennyiségű, kávézaccra emlékeztető törmeléket, kipirosodott, kisebesedett, gyulladt hallójáratot látunk, sőt gyakran a törmelék között maguk az atkák is észrevehetőek. A fülváladékban mikroszkóp alatt jól láthatóak a lassan mozgó, világos testű atkák.

Kezelés

Az együtt tartott állatokat mindig egyszerre kell kezelni. A hallójáratokat több alkalommal, alaposan ki kell tisztítani, át kell mosni. A dobhártya károsodása, vagy másodlagos, bakteriális fülgyulladás kialakulása esetén a kezelés is módosul, hiszen a fennálló problémákat együttesen kell kezelnünk. Az atkásság védekezés hiányában vissza-visszatérhet, ezért a kezelés részeként az állatokra külső élősködő ellenes spot on készítményeket is csepegtetünk.

A teljes gyógyulás akár heteket is igénybe vehet, ezért amennyiben kedvencünk kijáró életmódot folytat, mindenképpen alkalmazzunk megelőzés gyanánt rácsepegtető készítményeket.

Rólunk írták

Széchenyi 2020