Egysejtű paraziták: Giardia, Isospora

Házikedvencek visszatérő, vagy tartós hasmenése esetén mindenképp gondolnunk kell a parazitás eredetű fertőzésekre is. Az alábbi tájékoztatóban a (bélférgeken kívül) két leggyakoribb parazitáról esik majd szó: a Giardiáról és az Isosporáról.

Giardia

A Giardia egy egysejtű parazita (protozoa), mely nem csak kutyákat, macskákat, de akár az immunkompromittált embereket is megbetegíthet. A kórokozóval rendszeresen találkozhatunk zsúfolt tartási körülmények között (menhelyek, állatkereskedések).

Tünetek

A fertőzött állatok többsége tünetmentes, de fiatal vagy legyengült, immunhiányos állatokban súlyos hasmenés alakulhat ki, mely sokszor más bakteriális/parazitás fertőzésekkel társulhat. A giardiosisra jellemző a világos, vízszerű/lágy, kenőcsös, bűzös, visszatérő, vagy tartós hasmenés. Az állatok hastájéka érzékeny, a folyadékvesztés miatt kiszáradhatnak, legyengülnek, a kölyökkutyák hasonló korú fajtársaikhoz képest kisebbek lehetnek. A Giardia nagy számban ürül az állat bélsarával, és a környezetbe kerülve (vizek, közvetítő tárgyak) más állatokat is fertőzhet, de a fertőzött állatok „újrafertőződése” sem ritka.

Diagnózis

A kórokozó kimutatására rendelkezésünkre állnak gyorstesztek is, de a legbiztosabb eredményt a bélsárvizsgálat adja. Ehhez – a parazita szakaszos ürülése miatt – 3 egymást követő napon gyűjtött friss bélsármintára van szükségünk, melyből bélsárkenetet készítünk, és mikroszkóp alatt vizsgáljuk a mintákat.

Kezelés

A kezelés egy hosszabb, 5-10 napos antibiotikum-kúrából áll, emellett a bélflóra támogatására probiotikumokat is adunk a beteg állatoknak. A fertőzés megszüntetéséhez elengedhetetlen a megfelelő higiénia: az állatok végbéltájékának gyakori (napi) klórhexidin-tartalmú samponnal való fürdetése mellett a környezet fertőtlenítése – és így az újrafertőződés megakadályozása – is a kezelés részét képezi.

Isospora

Az Isospora szintén egy egysejtű parazita, mely ragadozó állatok megbetegedését okozza. A giardiosishoz hasonlóan zsúfolt tartási körülmények között gyakrabban találkozhatunk a fertőzéssel. A kutyák és macskák a kórokozót a fertőzött bélsárral szennyezett környezetből, vagy fertőzött vivőgazdák (rágcsálók) elfogyasztásával veszik fel.

Tünetek

Tünetek főleg kölyökkorban és gyenge immunrendszerű állatokban fordulnak elő. Az isosporiasisra jellemző a vízszerű, majd hurutos-véres hasmenés, és a következményes kiszáradás, lesoványodás. A fertőzött állatok bélsarukkal nagy számban ürítik a kórokozót, mellyel más állatok mellett saját magukat is újrafertőzhetik.

Diagnózis, kezelés

A parazitát a Giardiához hasonlóan 3 egymást követő napon át gyűjtött bélsármintából mutatjuk ki.

Az Isospora-fertőzöttség kezelésére is hasonló higiéniai szabályok vonatkoznak, mint a giardiosisnál: az állat, és a környezet fertőtlenítése nélkül folyamatosan fennáll az újrafertőződés esélye.

A tünetek megszűnése után – giardiosis és isosporiasis esetén is – egy kontroll bélsárvizsgálatot végzünk, amelynek negatív eredménye esetén az állat gyógyultnak tekinthető.

Rólunk írták

Széchenyi 2020