Nyulak Encephalitozoon cuniculi fertőzése

Az Encephalitozoon cuniculi egy egysejtű gomba, mely nyulak encephalitozoonozisát okozza. A betegség súlyos idegrendszeri tünetekkel, vesekárosodással és szemtünetekkel járhat az érintett nyuszikban.

A nyulak fertőzött állatok vizeletével szennyezett táplálék, vagy víz felvételével, vagy anyaméhen keresztül érintkezhetnek a kórokozóval. Az Encephalitozoon cuniculi a bélcsatornából a véráram útján az agyba, a vesékbe és egyéb szervekbe is eljut, azok gyulladását, károsodását okozza.

Tünetek

Előfordulhat idült, tünetmentes fertőződés, de a rendelőnkbe leggyakrabban a heveny tüneteket mutató állatokat hozzák a tulajdonosok. Eleinte a fej oldalirányú mozgása, vagy a ferde fejtartás tűnhet fel a gazdiknak; később az egyensúly zavara miatt az állatok eldőlnek, vagy akár heves pörgésbe is kezdhetnek. Külső ingerek (hang, fény, érintés) hatására a tünetek súlyosbodhatnak, görcsrohamok is jelentkezhetnek. A betegeknél vizelet-inkontinencia, és végtagbénulások és szövődményesen gyomor-bél leállás is kialakulhat.

A vesekárosodás gyanújára a vízfogyasztás és a vizeletürítés növekedése hívhatja fel a figyelmet. Az inaktivitás és a megnövekedett vizeletmennyiség miatt a hátsó végtagok és az ágyéktájék bőre felázhat, a húgysavak hatására kimaródhat, így komoly bőrgyulladás alakulhat ki az érintett területeken.

Egyes betegekben szaruhártya homály és belső szemgyulladás is jelentkezhet. A fejoldaltartás miatt az „alul lévő” szem jóval több veszélynek van kitéve, rajta gyakran alakul ki kötőhártya-gyulladás, szaruhártya-sérülés. A betegséget a jellegzetes idegrendszeri tünetek alapján diagnosztizáljuk. Amennyiben felmerül a vese érintettségének gyanúja, vérvételre is sor kerül, hogy felmérhessük a károsodás mértékét.

Kezelés

Heves görcsrohamok, bélleállás esetén gyakran gyógyszeres nyugtatásra, kórházi ellátásra – kényszeretetésre, infúziós terápiára, bélmozgatókra – is szükség lehet. Otthoni körülmények között is nagyon fontos, hogy az állatok számára nyugodt, stresszmentes környezetet biztosítsunk. Jó nedvszívó-képességű alommal, gyakori alomcserével megakadályozhatjuk a bőrgyulladások kialakulását. A sérülékeny, földhöz közeli szemek óvására műkönnyeket alkalmazunk. A heves pörgések esetén kialakuló sérülések elkerülésére célszerű egy kisebb ketrecet vagy akár az állat hordozóját alaposan kipárnázni. Az együtt tartott, tünetmentes nyulakat is kezelni kell! A kórokozó a környezetben sokáig túlél, de az általános fertőtlenítőszerek is elpusztítják.

A betegség kezelése komplex, hosszú (28 napos) és sajnos nem mindig eredményes. Az Encephalitozoon cuniculi károsító hatása miatt egyes idegrendszeri tünetek akár élethosszig perzisztálhatnak. A betegség zoonozis, azaz immunszupresszált emberek is megbetegedhetnek, amennyiben a fertőzött nyúl vizeletével érintkeznek.

Amennyiben nyuszink idegrendszeri tüneteket mutat, mindenképpen keressük fel állatorvosunkat!

Rólunk írták