Nyulak vérzéses betegsége (RHD-1, RHD-2)

A nyulak vérzéses betegségéért a calicivírusok közé tartozó RHD (rabbit haemorrhagic disease) vírus 1-es szerotípusa felelős. Az utóbbi években társállatok körében is elterjedt a vírus egy újabb, 2-es változata, mely a fertőzött nyulakban atipikus tüneteket okoz.

Fertőződés

Az RHD-1 vírus 4-6 hetes kornál idősebb üregi- és házinyulakat egyaránt megbetegíti. Az RHD-2-es forma ezen kívül a mezei nyulakat, és a 4 hetesnél fiatalabb nyuszikat is megfertőzheti. A betegség közvetlen érintkezéssel, ízeltábúakkal és ragályfogó tárgyakkal – alom, ketrec, cipőtalp, ruha – terjed. Az RHD vírus igen fertőző, a megbetegedett állatok 90%-a elpusztul.

A vírus a környezetben hetekig életképes, és 60°C feletti hőmérsékleten percekig túlél. Amennyiben kedvencünk gyaníthatóan RHD-vírus fertőzés következtében pusztult el, új nyuslat csak a ketrec és felszerelések alapos fertőtlenítése után fogadjunk örökbe.

Tünetek

RHD-1-gyel történő fertőződés esetén 24-48 órás lappangást követően észlelhetők a betegség jelei. Túlheveny esetben az állat szinte tünetek nélkül, hirtelen elpusztul.

Heveny fertőzés során változatos tünetek – bágyadtság, étvágytalanság, nehezített, szapora légzés, magas láz (> 40,0°C), görcsök, imbolygás – jelentkezhetnek. Többnyire a láz megjelenését követő 12-36 órában, a betegség nevére is utaló jellegzetes képpel zárul a kórkép: a fertőzött nyulak véres orrváladék, hasmenés és vizelet ürítése mellett múlnak ki.

RHD-2-vel fertőződött nyulakban 3-9 napos lappangási idő után jellegtelen tünetek jelentkeznek: savós orrfolyás, bágyadtság, étvágytalanság, hasmenés. A megbetegedést az állatok egy része képes átvészelni.

Kezelés

A myxomatosishoz hasonlóan nincs lehetőség a nyulak vérzéses betegségének kezelésére. Megkísérelhető a beteg nyulak átvészeltetése támogató terápiával, de a betegség megelőzése sokkal egyszerűbb. Számos vakcina rendelkezésünkre áll, mellyel hatékonyan védekezhetünk a vírus ellen.

A Pestorin Mormyx vakcina már 6 hetes kortól adható, és a myxomavírus mellett a nyulak vérzéses betegségének 1-es szerotípusa (RHD-1) ellen is immunizálja az állatot. A védettség a beadást követően 10 napon belül kialakul. Jelenleg oltási programunk Pestorinnal oltott nyusziknál a következőképp alakul:

6 hetesen1. Pestorin Mormyx vakcina
10 hetesen2. Pestorin Mormyx vakcina (emlékeztető oltás)
12 hetesenCastorex NEO/Eravac RHD-2 vakcina (RHD-2 elleni oltás)

ezt követően:

6 havontaPestorin Mormyx vakcina
éventeCastorex NEO/Eravac RHD-2 vakcina (RHD-2 elleni oltás)

A Nobivac Myxo-RHD Plus vakcina a myxomatózis és az RHD-1 mellett az RHD-2 ellen is immunizál. Ez a vakcina 7 hetes kortól adható, beadása után 3 héttel alakul ki a védettség, és csak évente kell emlékeztető oltást kapnia az állatoknak.

A két vakcinatípust nem lehet keverni! A korábban Pestorinnal oltott nyulak nem olthatóak a későbbiekben Nobivac vakcinával, mert az oltóanyagok a vírusnak más részleteit tartalmazzák, melyek a nyúl szervezetében kombinálódhatnak és myxomatózis-szerű tünetek kialakulását okozhatják.

Rólunk írták

Széchenyi 2020