Nyulak javasolt védőoltásai

A nyulaknak is szükségük van oltásokra. Ezek különböző vírusos megbetegedések ellen adnak védelmet.

1, Myxomatózis

A betegséget egy himlővírus okozza, melyet általában szúnyogok, egyes külső élősködők, vagy direkt úton a nyulak érintkezésével terjed. Oltatlan, vagy nem kellően immunizálódott állatokban gyakran halálos kimenetelű betegség. Általában a fejen, és a nemi szerveken vizenyős duzzanatokat eredményez, sokszor kíséri láz, étvágytalanság, kötőhártya gyulladás. A legyengült immunrendszer miatt gyakran másodlagos fertőzések fordulnak elő. Oltása az oltóanyagtól függően 6-7 hetes kor után javasolt.

2, Nyulak vérzéses betegsége I. (RHD-1)

A betegséget Calicivírus okozza. A vírus a környezetben sokáig fertőzőképes marad. A fertőződés szájon át, orron, vagy kötőhártyán keresztül történik. A fertőzés átvitelében szerepe lehet a közvetlen érintkezésnek, ragályfogó tárgyaknak (ruha, alom, eleség), de legyek, bolhák és szúnyogok is terjeszthetik. Fő tünetek a levertség, magas láz, a hüvelyből, orrnyílásokból ürülő véres váladék. A betegség lezajlása rendkívül gyors, és rendszerint a megbetegedett állatok (80-90%-a) pár órán belül elpusztul. Oltása az oltóanyagtól függően 6-7  hetes kor után javasolt.

3, Nyulak vérzéses betegsége II. (RHD-2)

2010-ben Franciaországban megjelent a nyulak vérzéses betegségének újabb vírusváltozata, mely azóta egész Európában elterjedt. A halálozási aránya nagyon változó (5-70% közötti). A betegség tüneteik sokszor jellegtelenek (étvágytalanság, bágyadtság), lefolyása általában az RHD-1-nél hosszabb. Oltása az oltóanyagtól függően 7-12 hetes kor után javasolt.

A Pestorin Mormyx vakcina már 6 hetes kortól adható, és a myxomavírus mellett a nyulak vérzéses betegségének 1-es szerotípusa (RHD-1) ellen is immunizálja az állatot. A védettség a beadást követően 10 napon belül kialakul. Általunk javasolt oltási programunk a következőképp alakul:

6 hetesen1. Pestorin Mormyx vakcina
10 hetesen2. Pestorin Mormyx vakcina (emlékeztető oltás)
12 hetesenCastorex NEO/Eravac RHD-2 vakcina (RHD-2 elleni oltás)

ezt követően:

6 havontaPestorin Mormyx vakcina
éventeCastorex NEO/Eravac RHD-2 vakcina (RHD-2 elleni oltás)

A Nobivac Myxo-RHD Plus vakcina a myxomatózis és az RHD-1 mellett az RHD-2 ellen is immunizál. Ez a vakcina 7 hetes kortól adható, beadása után 3 héttel alakul ki a védettség, és évente kell emlékeztető oltást kapnia az állatoknak. Ennél a vakcinánál gyakrabban tapasztaltunk mellékhatásokat, ezért rendelőnk a Pestorinnal történt vakcinázást javasolja.

A két vakcinatípust nem lehet keverni! A korábban Pestorinnal oltott nyulak nem olthatóak a későbbiekben Nobivac vakcinával, mert az oltóanyagok a vírusnak más részleteit tartalmazzák, melyek a nyúl szervezetében kombinálódhatnak és myxomatózis-szerű tünetek kialakulását okozhatják.

Rólunk írták

Széchenyi 2020