Nyulak myxomatózisa

Szinte minden nyúltartó számára ismerősen csenghet a myxomatózis kifejezés. Ezt a betegséget a Leporipox nemzetségbe tartozó myxomavírus okozza, ami az üregi és házinyulak nagyarányú elhullásáért felelős.

Fertőződés

A vírust vérszívó rovarok terjesztik: leggyakrabban szúnyogok és bolhák. Előfordulhat tetvek, kullancsok vagy atkák által történő fertőződés is, sőt együtt tartott állatok közvetlen érintkezéssel is átadhatják egymásnak a kórokozót.

Tünetek

A vírusnak különböző megbetegítőképességű törzsei léteznek, melyek eltérő súlyosságú tüneteket okozhatnak. A betegség kimenetelét emellett a nyúl immunrendszere és a nyúlba jutott vírus mennyisége is befolyásolja.

Az erősebb törzsek szinte tünetek nélküli hirtelen elhullást is okozhatnak, a betegség tipikus képéért, az ún. „nodularis” formáért a gyengébb törzsek felelősek.

7-10 nappal a vérszívók csípését követően a nyulak fülein, szemhéjain, orrán, végbélnyílása és nemi szervük környékén duzzanatok (myxomák) jelennek meg. A kialakult csomók lokalizációjuktól függően akár a légzést, evést, ivást is nehezíthetik. A fertőzéshez szövődményként orrhurut, akár nyálkás-gennyes kötőhártyagyulladás társulhat, gyakori a bakteriális felülfertőződés, és a következményes tüdőgyulladás kialakulása is. A látható duzzanatok mellett az állatok gyakran levertek, gubbasztanak is.

A fertőzés meglehetősen rossz prognózisú, az állatok 50%-a intenzív kezelés ellenére is elpusztul a vírus, vagy a másodlagos bakteriális fertőzések miatt.

Kezelés

Enyhébb tüneteket mutató nyulaknál támogató terápiát (fecskendős etetés, folyadékterápia, fájdalomcsillapítók) alkalmazhatunk, de ezen kívül sajnos jelenleg nincs tényleges gyógymód a myxomatózisra.

A betegség megelőzése ellenben hatékony, és egyszerű. Számos vakcina rendelkezésünkre áll, mellyel védekezhetünk a vírus ellen.

A Pestorin Mormyx vakcina már 6 hetes kortól adható, és a myxomavírus mellett a nyulak vérzéses betegségének 1-es szerotípusa (RHD-1) ellen is immunizálja az állatot. A védettség a beadást követően 10 napon belül kialakul. Jelenleg oltási programunk Pestorinnal oltott nyusziknál a következőképp alakul:

6 hetesen1. Pestorin Mormyx vakcina
10 hetesen2. Pestorin Mormyx vakcina (emlékeztető oltás)
12 hetesenCastorex NEO/Eravac RHD-2 vakcina (RHD-2 elleni oltás)

ezt követően:

6 havontaPestorin Mormyx vakcina
éventeCastorex NEO/Eravac RHD-2 vakcina (RHD-2 elleni oltás)

A Nobivac Myxo-RHD Plus vakcina a myxomatózis és az RHD-1 mellett az RHD-2 ellen is immunizál. Ez a vakcina 7 hetes kortól adható, beadása után 3 héttel alakul ki a védettség, és csak évente kell emlékeztető oltás kapnia az állatnak..

A két vakcinatípust nem lehet keverni! A korábban Pestorinnal oltott nyulak nem olthatóak a későbbiekben Nobivac vakcinával, mert az oltóanyagok a vírusnak más részleteit tartalmazzák, melyek a nyúl szervezetében kombinálódhatnak és myxomatózis-szerű tünetek kialakulását okozhatják.

Rólunk írták