Nyulak tartása, takarmányozása

Egyre többen választják kedvencüknek a nyulakat, melyek szépségükkel, kedvességükkel gyorsan leveszik lábukról az egész családot. Ahhoz, hogy ezek a szőrös kis lények minél tovább a család tagjai maradjanak, fontos megismerni tartásukat, takarmányozásukat, mert ennek ismerete nélkül nagyon gyorsan elveszthetjük őket. Megfelelő odafigyeléssel azonban akár 10-12 évig is elélhetnek.

Nyulak tartása

Fontos tudni, hogy a házinyúl az üregi nyúl háziasított változata. A háziasítás ellenére szükségletei ahhoz hasonlóak. Az üregi nyulak kifejezetten rejtőzködő életmódot folytatnak, és a házi kedvenceink is szeretik a nyugalmat, ezért lehetőleg a ketrecüket is ennek megfelelően helyezzük el.  A ketrec megfelelő nagyságú legyen (alapvetően minél nagyobb, annál jobb), de önmagában a legnagyobb sem elegendő arra, hogy mozgásigényét kielégítsük. Ezért fontos, hogy naponta engedjük ki, hogy szabadon mozoghasson, esetleg kerítsünk el neki egy nagyobb területet a lakásban. A ketrecben biztosítsunk elég helyet az itatónak, alomtálnak, takarmánynak, fekvőhelynek, esetleg bújónak. A WC-be alomanyagnak használjunk pelletet, és mellé érdemes egy kis szénarácsot is felszerelnünk, ugyanis szeretnek szénázás közben bélsarat üríteni. A frissen érkezett nyuszit érdemes 2-3 hétig a ketrecben tartani, hogy megszokja a WC-t, szobatisztává váljon. A fekvőhelynek kisebb pléd, kenderszőnyeg, vagy kimondott nyuszi fekhely is megfelelő. Fontos, hogy széna ne csak a szénarácsba kerüljön, hanem a ketrec aljára is rakjunk.

Ha kertben tartjuk, figyeljünk rá, hogy a tartási helyről ne tudjon kiszökni, a ragadozók oda ne tudjanak bejutni, ne tudjon felvenni mérgező növényeket, illetve nyáron a tartási hely ne kapjon közvetlen erős napfényt.

Nyulak takarmányozása

Az üregi nyúl növényevő állat, nincs ez másként házi kedvencünkkel sem. Fontos tehát, hogy kizárólag növényeket fogyaszt, és ahhoz, hogy egészséges maradjon, folyamatosan táplálkoznia kell. A nagy rosttartalmú, és alacsony szénhidráttartalmú eleség az ideális, emésztésük ehhez alkalmazkodott.

Táplálékuk legnagyobb része (70-80%-a) jó minőségű réti széna (nem dohos, nem porzik, jó illatú, zöld) kb. 20%-a teljes értékű táp, és mindössze 5%-a zöld leveles növény (gyümölcsöket a természetben elvétve fogyasztanak, ráadásul ezek alacsony rosttartalma, illetve magas szénhidráttartalma miatt kerülendőek).

A tavasztól őszig a széna helyettesíthető a kertben szedett fűvel, illetve leveles zöldtakarmánnyal. Ezeket kezdetben kis mennyiségben fonnyasztva, majd mennyiségét fokozatosan emelve lehet adni.

Széna (táplálék 70-80%-a)

A széna a nyuszik legfontosabb takarmánya. Mindig korlátlan mennyiségben álljon rendelkezésükre. Naponta annyit kellene fogyasztaniuk, mint saját testsúlyuk. Kínáljunk egyszerre több típust, hogy szívesebben szénázzon. Ne csak a szénarácsba rakjunk, mindenképpen legyen a ketrec alján is.

Tápok (táplálék 15-20%-a)

A jó minőségű táp egykomponensű, homogén rudacskákból (pelletekből) áll, melynek rosttartalma magas, tartalmazza a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat. Válasszunk az állat korának megfelelő tápot. Rendelőkben prémium minőségű Bunny Nature tápok, és szénák kaphatók.

Kerüljük a takarmány boltokban megvásárolható, hízónyulak számára gyártott tápokat. Ezek ugyan homogén összetételűek, olcsók, de hosszú távon etetve súlyos egészségügyi problémákhoz vezethetnek (akiknek készült, ott nem az a cél, hogy az állat minél tovább éljen).

Ne használjunk magkeverékeket, kukoricát tartalmazó eleségeket.

A tápot könnyen tisztítható tálkába rakjuk, amit nem tud felborítani. Ne legyen folyamatosan előtte, mert jelentősen csökkentheti az állat szénafogyasztását.

A zöldségek, zöld növények (táplálék 5%-a)

Etethető zöldségek: perjefélék, petrezselyem, pásztortáska, nagy csalán, útifűfélék, tyúkhúr, herefélék, citromfű, menta, rukkola, kerti zsálya, pongyola pitypang, sárgarépa, zeller, cékla, retek.

Rágófák: alma, körte, mogyoró, fehér nyár

Víz korlátlanul legyen előttük.

Milyen növényeket lehetőleg NE adjunk a nyulaknak

Nem megfelelő növények adása a fogak rendellenes kopásához, a bélflóra felborulásához, súlyos emésztési gondokhoz vezethet, felfúvódást okozhat.

Gyümölcsök magas cukortartalmuk miatt kerülendőek. Almát is csak kis mennyiségben, jutalomfalatként kapjanak.

Zöldségek közül ne adjuk a következőket: hagymafélék, káposzta, sóska, spenót, karalábé, paradicsom, karfiol, fejes saláta, burgonya, brokkoli, hüvelyesek (lencse, bab, borsó).

Az üregi nyulak a természetben nem esznek magvakat, így a kedvtelésből tartottaknak se adjunk. Nem csak ezek beltartalma kedvezőtlen számukra, de ropogtatásukkal a fogak sem kopnak megfelelően.  Ne adjunk búzát, zabot, árpát, kukoricát.

Ne adjuk a következő fás szárú növényeket: fenyőfélék, akác, juhar, szilva, cseresznye, barack, fűz, tiszafa, dió, éger, nyír.

 Ne adjunk továbbá:

Fogkoptatókat, száraz kenyeret, mézes, cukros jutalomfalatokat.

Rólunk írták