Nyulak talpfekélye

Tünetek

A nyulak talpfekélyessége, vagy más néven ulceratív pododermatitise egy viszonylag gyakori, és komplex hátterű betegség, mely megfelelő kezelés hiányában jelentős fájdalommal, és akár visszafordíthatatlan ízületi elváltozásokkal járhat.

Normál esetben a nyulak talpát vastag szőrréteg borítja, a testsúlyuk nagy része pedig a lábujjakra  nehezedik ugrás során és nyugalmi helyzetben is. A probléma kialakulására hajlamosít a talpi szőr megfogyatkozása, az elhízás, a mozgáshiány, a kemény padozat, vagy szúrós alomanyag és egyéb meglévő szisztémás betegségek is. Stresszesebb, gyakrabban dobogó nyuszikban, és a rex fajták egyedeiben – a gyérebb szőrzet miatt – szintén gyakrabban találkozunk a betegséggel. A megfelelő alomhigiénia elengedhetetlen, a vizelettel vagy bélsárral szennyezett talpi rész másodlagos bőrfertőzések kialakulását eredményezheti.

Az enyhe elváltozásokkal gyakran mellékleletként találkozunk a fizikális vizsgálatok során. Ilyenkor a nyulak talpának sarki részén kisebb-nagyobb szőrtelen/kevés szőrrel elfedett kipirult, hámló bőrterülettel szembesülünk. Kezelés hiányában, és a hajlamosító tényezők fennállása esetén a bőr idővel elvékonyodik, a sarokra nehezedő fokozódó nyomás miatt romlik a terület vérellátása, mely szövetkárosodást, majd fekélyképződést eredményez. A nyulaknak ez komoly fájdalmat okoz, sántíthatnak, étvágytalanok lehetnek, fogyhatnak.

A betegség súlyosbodásával a kialakult gyulladás a mélyebb szövetekre – a bőr alatti kötőszövetre, később az ízületre, és a csontokra – is ráterjedhet, a kisebesedett sarok vérezhet. A betegség végső stádiumában az ujjhajlító izmok inainak tapadási helye is megsérül, az izom működésének hiányában a nyúl teljes testsúlya a sarokra nehezedik, az állat képtelen lesz a lábujjak mozgatására. Ez az elváltozás sajnos már visszafordíthatatlan.

Kezelés

A betegség a tartási körülmények megváltoztatásának hiányában lassan progrediál. Az időben észrevett esetekben puha almozással, gyakori takarítással, az állat fogyasztásával, mozgásra késztetésével, hámosító krémek használatával érhetünk el javulást, tünetmentességet. Súlyosabb esetekben, a talp bőrének gyakori fertőtlenítésére, sebkötözésre és fájdalomcsillapítók adására is szükség lehet. Másodlagos fertőzések esetén antibiotikumokkal is ki kell egészítenünk a kezelést.

Rólunk írták

Széchenyi 2020