Cheyletiella atka fertőzés nyulakban

Tünetek

A nyulak cheyletiellosisát vagy más néven „vándorló korpa betegségét” a Cheyletiella parasitovorax nevű ragadozóatkafaj okozza. Viszonylag elterjedt parazitás bántalomról van szó, rengeteg nyúl tünetmentesen hordozza az élősködőket, immunszupresszív hatásokra pedig tünetek formájában is megnyilvánulhat náluk a fertőzöttség. A cheyletiellosis zoonozis, emberekben viszkető, göbös bőrgyulladást okozhat, főleg az alkaron és a nyakon.

A ragadozóatkás fertőzöttség általában enyhe tünetekkel jár, a tulajdonosoknak a porszerű, fehér korpázás, hámló bőrterületek, pörkök mellett a szőrhullás, és a kedvencük szűnni nem akaró vakarózása adhat gyanút a külső élősködők jelenlétére. Súlyosabbak az elváltozások, amennyiben az állat valamilyen háttérbetegség (ízületi fájdalom, fogászati probléma) miatt nem tud megfelelően tisztálkodni. A bőrtünetek jellemzően a gerinc vonalán, a lapockák között, vagy a farok előtt a legkifejezettebbek.

A paraziták jelenlétéről rendelőnkben a bőr, a korpa és a szőr mikroszkópos vizsgálatával bizonyosodunk meg.

Kezelés

A fertőzöttség igazolódása esetén a nyulak injekció vagy spot on készítményekkel mentesíthetők az élősködőktől. Az együtt tartott állatokat – tünetmentesség esetén is – egyidejűleg kell kezelni, a környezetet, a nyulak felszereléseit pedig alaposan fertőtleníteni kell, mivel az atkák nőstény egyedei akár 10 napig is túlélnek a külvilágban.

Rólunk írták

Széchenyi 2020