Nyulak „bélleállása” gastrointestinalis stasis szindróma

Minden nyúltartó rémálma a heveny bélmegállás, vagy ún. gastrointestinalis stasis szindróma. A heveny bélmegállás nem önálló kórkép, hanem különböző megbetegedések – fogászati problémák, bélelzáródás, bél-helyzetváltozás, májlebeny csavarodás, vesekövesség, légúti problémák – fokozott vedlés, vagy stressz következményeként alakul ki.

Nyulak esetében stresszel járhat a fronthatás, hirtelen tápváltás, költözés, a társának elvesztése, ragadozó, vagy dominánsabb nyúl jelenléte, szállítás, utazás, túl magas, vagy éppen a túl alacsony hőmérséklet.

Nyulak bélmozgását főként a bevitt táplálék mennyisége és rosttartalma szabályozza. A perisztaltika lassulását okozza a túl sok szénhidrátot tartalmazó eleség fogyasztása, a stressz, a kiszáradás, a fájdalom és az étvágytalanság.

Egy ördögi kör alakul ki, melynek során a lelassult bélmozgás okozta fájdalom és feszülés tovább súlyosbítja az étvágytalanságot és a kiszáradást. Ez a gyomor-, és béltartalom besűrűsödéséhez, gázképződés kialakulásához vezet, ami fokozza a feszülést és fájdalmat.

Tünetek

A tünetek általában rövid idő alatt – egyik napról a másikra – alakulnak ki. A bélmegállásos nyulak kevesebbet esznek, vagy egyáltalán nem táplálkoznak, gyakran nem is isznak. A bélsárgolyók mérete és száma csökken, a bélmozgás lassulásával a bélsárürítés akár teljesen abba is maradhat.

A beteg nyulak kezdetben idegesebbek, izgatottabbak, súlyosabb esetekben bágyadtak, gubbasztanak, nem igazán reagálnak a környezetükre. Hasuk tapintásra is fájdalmas lehet, sok nyúl a has padlóhoz nyomásával próbál könnyíteni a fájdalmán. Erős hasi fájdalom esetén akár a fogukat is csikorgathatják. A kiszáradás következtében a gyomortartalom besűrösödik, tészta, majd akár gyurmaállagúvá is válhat.

Elhúzódó esetekben a nyulak állapot folyamatosan romlik, testhőmérsékletük drasztikusan le is csökkenhet.

Diagnózis

A kórelőzmény felvételét követően alapos fizikális vizsgálatra kerül sor. Amennyiben a nyúl állapota engedi, egy-, vagy kétirányú röntgenfelvételeket készítünk. Kezelés ellenére lassan változó esetekben javasoljuk az állatok vérvizsgálatát, hogy képet kapjunk az esetlegesen a háttérben zajló szervfunkció zavarról is.

A béltraktus gázossága miatt nyulak esetében az ultrahangvizsgálat jóval korlátozottabban használható, de sok esetben nélkülözhetetlen információkkal szolgálhat a hasüregben végbemenő folyamatokról.

A kiegészítő vizsgálatokkal célunk az akut hasi elváltozások (bélelzáródás, idegentestek, májlebeny csavarodás, húgyúti elzáródás stb.) kizárása.

Kezelés

A nyulakat a kórelőzmény felvételét, és a fizikális vizsgálatot követően intenzív kórházi kezelésnek vetjük alá. A tünetegyüttes kezelésének elengedhetetlen része a folyadékterápia. Amennyiben lehetséges, a nyulakat intravénásan, vénakanülön keresztül infundáljuk, vagy ha erre nincs mód, bőr alá adagoljuk a szükséges folyadékmennyiséget.

A diagnózis függvényében bélmozgatókat, görcsoldókat, gyomorvédőket, vitaminokat, fájdalomcsillapítókat adunk, illetve szükség esetén fecskendős etetést is alkalmazunk.

Mit tehetünk otthon?

Minden nyúltartónak, de különösen a visszatérő hasi panaszokkal küzdő nyulak gazdáinak javasoljuk az otthoni „nyuszipatika” létesítését. Ezek közül hasfájás esetén – ameddig nem tudunk eljutni az állatorvoshoz – adhatunk fájdalomcsillapítókat, probiotikumokat (Bio-Lapis, Pro-Fibre, Fibreplex), görcsoldókat.

Rólunk írták

Széchenyi 2020