Nyulak légzőszervi megbetegségei

Nyulak légzőszervi tüneteinek hátterében fertőző és nem fertőző kórokok egyaránt állhatnak. A nyulak meglehetősen érzékenyek a levegő minőségére; az ammónia, a por, a dohányfüst, a penészspórák és erősebb tisztítószerek gőzei a légutak irritációját okozzák. Egyes fogászati elváltozások, és az orrjáratba, vagy garatba szippantott idegentestek – széna, szőr, alomanyag – is légúti panaszokkal járhatnak. Idősebb nyulakban daganatos elváltozások is okozhatnak hasonló tüneteket, nagyon ritka esetben pedig az allergia is szóba kerülhet, mint háttérok. A fertőző kórokok közül leggyakrabban a Pasteurella multocida, illetve a Bordetella bronchiseptica okozta légzőszervi kórképpel találkozunk az állatorvosi munkánk során, de egyéb baktériumok, illetve vírus betegségek is, mint a myxomatosis vagy épp az RHD is járhat légzőszervi tünetekkel.

A nyulak obligát orrlégző állatok, ami azt jelenti, hogy normál esetben az orrukon keresztül veszik a levegőt. Ezért fordulhat az elő, hogy akár egy felső légúti probléma is komoly légzési nehézségeket okoz náluk. Nyugalmi (otthon, pihenés közben mért) légzésszámuk percenként 30 és 60 között mozog, a légvételek nem járnak hallható légzési zörejekkel. Ha a kedvencünk a száján keresztül veszi a levegőt, az súlyos oxigénhiányra utal, az állat sürgős állatorvosi ellátásra szorul!

A gazdik figyelmét az esetleges légúti kórképekre leggyakrabban a hallható tünetek – prüszkölés, szuszogás, szörtyögés, sípolás – és az orr váladékozása hívhatja fel a figyelmet. Gyakran tisztálkodó nyuszik esetén a mellső lábak belső oldalán váladéktól csapzott szőrt láthatunk. Súlyos esetben légzésszám növekedése, a látható nyálkahártyák lila elszíneződése, szájon át légzés is kialakulhat. A légúti panaszok mellett szemváladékozás és általános tünetek is megjelenhetnek, mint a gyengeség, fogyás, étvágytalanság. Amennyiben a felső légút gyulladása a középfülre is átterjed, idegrendszeri tünetek – fejoldaltartás és körözés – is kialakulhat. A tüdőt is érintő megbetegedések súlyosabb formában jelentkeznek, az általános tünetek általában hamarabb alakulnak ki.

A Pasteurella multocida egy meglehetősen elterjedt kórokozó, mellyel a nyulak cseppfertőzés, közvetlen érintkezés, vagy ragályfogó tárgyak útján fertőződhetnek. Az állatok döntő hányada tünetmentesen hordozza a kórokozót. Hajlamosító tényezők – stressz, immunszupresszió, rossz légminőség, egyéb betegségek – hatására klinikai tünetek formájában is megnyilvánulhat. Ez a baktérium a légúti tüneteken kívül nyulak tályogképződését, méhgyulladását is okozhatja. Zoonozis, így immunszupresszált emberekre is veszélyt jelent. A pasteurellosis egy nagyon makacs fertőzés, antibiotikum terápiával is csak tünetmentessé tehető az állat, a kórokozót, ha egyszer bejutott, már szinte lehetetlen a légutakból kiirtani.

A fizikális vizsgálat során mindig különös hangsúlyt fektetünk a mellkas és a garattájék hallgatózásos vizsgálatára, az orrjáratok környékének és a szájüreg alapos átnézésére. A légutak érintettségének megállapítására az állat állapotától függően ébren/bódított állapotban több oldali röntgenfelvételeket készítünk az orrüregről, a légcsőről és a tüdőről. Makacs, visszatérő, vagy antibiotikum kúrára nem reagáló, orrváladékozással járó esetekben a váladékból az állat bódított állapotában mintát veszünk mikrobiológiai vizsgálatra.

Rossz állapotú, oxigénhiányos nyulakat kórházi körülmények között stabilizáljuk, szükség esetén oxigenizáljuk. Az akár több héten keresztül szájon át adandó antibiotikumok mellett az állatok probiotikumokat, gyulladáscsökkentőket, nagy mennyiségű váladék esetén nyákoldókat is kapnak. Minden esetben fontos az egyéb, párhuzamosan jelenlévő elváltozások – fogproblémák, bélleállás – kezelése is. Amennyiben szükséges, az állat infúziós kezelését, támogató terápiáját is megkezdjük.

Makacs légúti fertőzések, nagy mennyiségű orvváladék esetén sokat segíthet az úgynevezett nebulizációs eljárás. Ezt a tulajdonosok otthoni körülmények között, inhalátor készülékkel kivitelezhetik. Egy pokróc vagy törölköző segítségével, az állat hordozójából vagy ketrecéből alakíthatjuk ki a „párologtató kamrát”. Napi 1-2-szeri alkalommal, 10-15 percen keresztül végzett párologtatás jelentősen megkönnyíti a váladék ürülését, az antibiotikum lejutását a légutak mélyebb régióiba. A javasolt dózisok és az alkalmazható készítmények miatt konzultáljon állatorvosainkkal!

A kezelés mellett a hajlamosító tényezők megszüntetése is lényeges. Biztosítsuk a jó szellőzést, a stresszmentes környezetet, és új állatok beszerzésekor az összeismertetést megelőzően tartsunk 1-2 hetes karantént.

Rólunk írták