Nyulak húgyúti betegségei

Tünetek

Nyulak húgyúti problémái változatos tünetekkel járhatnak. Az állatok megnövekedett vízfogyasztása, és a vizelések számának, vagy a vizelet mennyiségének növekedése tartozik a vezető tünetek közé. Előfordul, hogy a korábban szobatiszta állatok szokatlan helyekre ürítik a vizeletüket. Az ürített vizelet a megbetegedéstől függően lehet gennyes, véres vagy nagy mennyiségű üledéket is tartalmazhat. Hasi fájdalommal járó megbetegedések esetén erőlködés jeleit fedezhetjük fel az állatokon, a hasukat, vagy a hátsó testfelüket a padlóhoz nyomják, gyakran sokáig görnyedt testhelyzetet vesznek fel. A húgyúti panaszok mellett gyakran étvágytalanság, gubbasztás, bélleállás is előfordul. A megnövekedett vizeletmennyiség miatt a hátsó testfél gyakran vizelettel szennyezett, az ágyéktájék bőre kipirul, felázik, ami a bőr gyulladásához, talpfekélyek kialakulásához vezethet, illetve a légynyüvesség bemeneti kapujaként is szolgálhat.

Nyulak esetében viszonylag ritkán találkozunk akut veseelégtelenséggel. Mérgezések (ólom, gyomirtó) következményeként, vagy dehidráció, sokk, vérmérgezés következtében károsodhat ilyen mértékben a vese. Az elváltozásra általános tünetek és fájdalom jelei, illetve a vizelet mennyiségének csökkenése, majd a vizeletürítés megszűnése hívhatja fel a figyelmet.

A krónikus veseelégtelenség ellenben jóval gyakoribb nyuszik körében. Tartósan magas vér kalcium szint, vesekövesség, súlyos vesegyulladás, veleszületett kórképek és daganatos elváltozások vezethetnek ilyen állapothoz.

A nyulak sajátos kalcium anyagcseréjük miatt hajlamosabbak a húgyutak kőképződéssel járó megbetegedéseire. A nyuszik az általuk elfogyasztott takarmány teljes kalcium tartalmát felveszik, a fel nem használt mennyiség pedig a veséiken keresztül választódik ki. Túlzott kalciumbevitel esetén a felesleg a szövetekben (méh, bőr, csontok) és a húgyutakban rakódik le. Húgykövesség és húgyhomok (sludge) kialakulására a magas kalciumtartalmú eleségek (lucernaszéna, müzlikeverékek) etetése mellett a meszes fogkoptatók használata, a csökkent vízfogyasztás, a vizelet lúgos pH-ja, az elhízás és a mozgáshiány hajlamosíthat. A tartós húgyhólyag irritáció bakteriális fertőzések bemeneti kapuja lehet.

Diagnosztika

Mivel a megnövekedett folyadékbevitel rejtett fogászati problémák indikátora is lehet, a fizikális vizsgálat során mindig alaposan átnézzük a szájüreget is, csipkeképződés után kutatva. Húgyúti panaszok, de sokszor általános tünetek esetén is javasoljuk vérvizsgálat elvégzését, melyből információt nyerhetünk a vesék működéséről, a vér kalciumtartalmáról is. Bódított állapotban készített kétoldali röntgenfelvételen a vesék és a hólyag mérete, illetve az esetleges húgyhomok vagy kövek válnak láthatóvá. Ultrahangvizsgálat során a húgyszervek szerkezeti eltéréseire, húgyhomok, kövek és daganatok jelenlétére is fény derülhet. Fertőzés gyanúja esetén a vizelet mikrobiológiai és üledékvizsgálata szolgálhat információval.

Kezelés

Az akut és krónikus veseelégtelenség terápiájának alapja az időben elkezdett, és kellő ideig folytatott folyadékterápia. A beteg nyulakat állapotuktól függően sokszor napokig infúzióznunk kell, mire a veseparaméterek mérséklődését tapasztaljuk. A nagy mennyiségű infúzió mellett az állatok nyálkahártyavédő szereket, gyulladáscsökkentőket, szükség esetén antibiotikumokat, probiotikumokat is kapnak. Csökkentett kalciumtartalmú eleséget adunk nekik, és szükség szerint fecskendős itatásra is sor kerül. Ezzel egy időben a másodlagosan kialakult gasztrointesztinális problémákat (pl.: bélleállás) és bőrirritációt is kezeljük. Nagy mennyiségű, infúzióra nem híguló húgyhomok, vesekövek, húgykövek esetén sokszor műtéti beavatkozásra van szükség.

Mit tehetünk otthon?

Rendszeresen ellenőrizzük kedvencünk vízfogyasztását és nézzük meg, mennyi vizeletet ürít, az milyen jellegű. Magasabb kalciumbevitel esetén fiziológiásan is lehet „homok” a vizeletben, sőt színe is változó lehet – sárga, narancssárga, rózsaszínes – az elfogyasztott tápláléktól (cékla, káposzta, karfiol, brokkoli) függően. Ügyeljünk a táp kalciumtartalmára, lucernaszéna helyett réti szénát etessünk nyulunkkal. Elégtelen vízfogyasztás esetén váltsunk itatótípust, inkább a tálból itassuk nyulunkat. Akár több helyre is kihelyezhetünk itatókat, szükség szerint kevés zöldség-, vagy gyümölcslével ízesíthetjük is a vizüket. Fokozzuk az állatunk aktivitását, mivel az elhízás sok betegség vezető hajlamosító tényezője.

Húgyúti betegségben szenvedő nyuszinknál az állatorvosi ellátást követően otthoni kezelésekre is szükség lehet. A tulajdonosokat megtanítjuk bőr alatti infúzió beadására, mely egy vesebeteg állat esetében hosszútávon elengedhetetlen a betegség menedzselésében. Az érintett nyulak eleségének kalcium-tartalmára különösen ügyelni kell, kerüljük a meszes takarmánykiegészítőket, a kelt, a répazöldet, a pitypangot és a lóherét is. Kínálatunkban már rendelkezésre állnak kimondottan kalcium-szegény diéta részeként etethető gyógytápok is.

Rólunk írták