Nyulak ivartalanítása, ivarszervi betegségeik

Nőstény nyulak leggyakoribb ivarszervi megbetegedései

Az ivarérést követően a nyulak méhének nyálkahártyája progresszív átalakuláson megy keresztül, mely fokozottan hajlamosít a méh gyulladására, vérzésére, daganatos elváltozásaira. A méhdaganatok kiugróan magas arányban – az intakt nőstények 50-80%-ában – kialakulhatnak. Leggyakrabban rosszindulatú daganattípusok állnak a hátterében, amelyek általában viszonylag lassan – 1-2 év alatt – nőnek és képeznek áttéteket. A metasztázisok főleg a tüdőben, hasi szervekben, de akár a bőrben és az agyban is megjelenhetnek. A méh daganatos elváltozása a hasi fájdalommal, általános tünetekkel járhat, a pérából váladék vagy vér ürülhet. Nagyméretű daganatok esetén a képlet akár tapintható is a has üregében. Az áttétek miatt légzési nehézségek, vizeletürítési nehézségek, emlőelváltozások, vérképzési zavarok is kialakulhatnak.              

Álvemhesség viszonylag gyakran alakul ki ivaros nőstény nyulakban. Hátterében állhat sikertelen párzás, bakok gyakori próbálkozása, de elég lehet hozzá ivaros bak nyulak közelsége is. Az emlőtelepek megduzzadnak, belőlük gyakran tej is kifejhető. Az álvemhes állatok agresszívabbak, nyugtalanabbak, fészket építhetnek, gyakran tépik a szőrüket. Az emlőgyulladás főleg ivarzó nyulak megbetegedése, gyakran álvemhességet követően találkozunk vele. Az emlőt ért trauma, vagy a szennyezett alomanyag hajlamosíthat a kórkép kialakulására. Az érintett emlőtelepek duzzadtak, fájdalmasak, tapintatuk forró. Súlyosabb esetekben a nyulaknál szövődményesen gyomor-bélleállás, levertség, láz is jelentkezhet.

Középkorú és idősebb, ivaros nőstény nyulaknál az emlődaganatok kialakulásának esélye is magasabb. Döntő hányadában rosszindulatú tumorokról beszélhetünk, melyek gyakran más daganatokhoz (méhet, petefészeket érintő elváltozások) kapcsolódnak. Magas az áttétképző hajlamuk, a metasztázisok leggyakrabban a tüdőben, nyirokcsomókban, hasi szervekben és a csontvelőben alakulnak ki. Egyszerre általában több emlőtelep duzzanata, bőr alatt elmozdítható szabálytalan alakú csomók hívhatják fel a figyelmet a betegségre. Az elváltozások ritkán fájdalmasak. Idővel a daganatokon szőrhiány, fekélyképződés is kialakulhat, az emlőkből fehér, vagy barna váladék ürülhet.

A petefészek cisztás vagy daganatos elváltozásai zömében középkorú nyulakban jelentkeznek. A daganatoknak csaknem 3/4-e méhdaganatok áttétjeként alakul ki. Ezek a kórképek eleinte nem okoznak tüneteket, jelenlétükre az állat viselkedésében beállt változások, általános tünetek (levertség, étvágytalanság), véres vizelet és akár a hasfalon keresztül tapintható rendellenes képletek hívhatják fel a figyelmünket.

Bak nyulak leggyakoribb ivarszervi megbetegedései

Amennyiben 16 hetes korig nem kereshetőek fel a herék, rejtett heréjűségről (cryptorchizmus) beszélhetünk. Nyulakban a lágyékgyűrű tágassága miatt a herék a herezacskóból stressz, félelem, hideg környezet hatására fiziológiásan is visszahúzhatóak a hasüregbe. Rejtett heréjű állatokban azonban általában a herezacskó sem fejlődik ki. A hasüreg magasabb hőmérséklete miatt a „fennmaradt” herékben gyakran alakulnak ki daganatos elváltozások.

A heréket ért harapott sérülések nagyon fájdalmasak, és könnyen felülfertőződhetnek, a here gyulladását okozva.

Az általában Pasteurella által okozott bakteriális heregyulladás jellemzően nagy fájdalommal jár, a here duzzadt, forró. A bakok levertek lehetnek, gubbaszthatnak, súlyos esetben akár lázas állapot is kialakulhat.

A heredaganat főleg idősebb bak nyulak betegsége. A daganatos herék mérete nagyobb, vagy bennük tömörebb csomók tapinthatóak. Az elváltozás általában nem jár fájdalommal.

A herék csavarodása bármilyen életkorban jelentkezhet. Hirtelen levertség, erős fájdalom, az érintett here fájdalmassága, keménysége, akár elhalása is kialakulhat.

Diagnosztika

Általános tünetek mellett jelentkező gennyes vagy véres hüvelyváladék vagy véres vizelet ürülése, a pératájék vagy az emlők duzzanata, kitelt has, tapintható hasi képlet esetén mindenképpen az állat részletesebb kivizsgálása javasolt. A hasi ultrahangvizsgálat során különös figyelmet fordítunk a petefészkek és a méh alapos átvizsgálására, valamint rejtett heréjű bakok esetén is ilyen módon lelhetőek fel a le nem szállt herék. Amennyiben daganatok gyanúja merülne fel, az esetleges áttétek keresésére 3 oldali röntgenfelvételeket készítünk a nyulakról. Mindenképpen javasoljuk az emlő- és hereduzzanatok, illetve a daganatos elváltozások szövettani vizsgálatát is, mert az egyes daganattípusok agresszivitása meghatározza a betegek várható túlélési idejét is.

Kezelés

Az ivarszervi kórképek jelentős hányada megelőzhető vagy tartósan megoldható az időben elvégzett ivartalanítással. Az ivarszervek hiányában a legsúlyosabb elváltozások – daganatok, vérzések – kialakulására nincs is lehetőség.

Az egészségügyi szempontok mellett az ivartalanítás mellett további érvek is szólnak.

Az ivartalanított állatok általánosságban kevésbé agresszívak, nyugodtabbak, könnyebben lesznek szobatiszták és összeszoktatásuk is egyszerűbb más nyulakkal. A nőstények ritkábban tépkedik a szőrüket és építenek fészket, a bakok kevésbé jelölgetnek.

Rólunk írták