“Kullancsfertőzés”, avagy Babéziózis (Babesiosis)

Magyarországon a kullancs által terjesztett fertőző betegségek közül a kutyás körökben „kullancsfertőzés”-ként ismert Babesiosis okozza a leggyakoribb és a legsúlyosabb megbetegedéseket.

kullancs

A betegség kórokozója, a Babesia nevű egysejtű vérparazita, és az őt terjesztő kullancs fajok között szoros kapcsolat van. Ott fordul csak elő, ahol a hordozó kullancs faj is megtalálható.

 

 

 

derma

A Magyarországon legelterjedtebb Babesia fajt, a Babesia canist a Dermacentor reticulatus kullancsfaj terjeszti, mely már 6 fok felett aktív. 1.5m-nél magasabban nem fordul elő, és a kikelése helyétől legfeljebb 1-1.5 méterre képes csak eljutni, így az aljnövényzeten várakozik, hogy felkapaszkodhasson a gazdaállatra.

.

 

 

 

A kutyákonkullancs fejlődési alakjai talált kullancsok kb. 80%-a kifejlett egyed, a többi annak fejlődési alakja. Fontos tudni, hogy a fertőzött kullancs több ezer fertőzött petéket rak. A fejlődési alakok (lárva, nimfa) is vért szívnak, és terjesztik a babesiát. Mivel ezek mérete nagyon kicsi (lárva kb. 0.5mm, nimfa 1.5mm), igen nehéz őket észrevenni. A kullancsoknak igen nagy a tűrőképességük, 2 évig is kibírják táplálkozás nélkül, és -10 fokon akár 5 hónapot, -18 fokon pedig akár 3 napig is képesek túlélni.

előfordulás

A túl meleget, és a túl alacsony páratartalmat nem kedvelik, ez a magyarázata, hogy nyáron általában van egy 1-2 hónapos nyugalmi szakasz. A leggyakoribb előfordulásuk márciustól májusig, illetve szeptember-október hónapban van, de ezt az időjárás erősen befolyásolja. 6 fok felett már aktívak, ezért enyhébb teleken is könnyen elkaphatja kutyánk a fertőzést. Az ábrán a kutyákról gyűjtött Dermacentor reticulatus, és Ixodes ricinus fajok felnőtt példányainak hónapokra lebontott előfordulása látható (G. Földvári és mtsai)

A betegség kórlefolyása:
A kutya szervezetébe a kullancs vérszívása során jut be a Babesia, de a fertőzést nem rögtön adja át. Az első 48 órában a kórokozó átadására kicsi az esély, így az időben felfedezett és eltávolított vérszívóval elkerülhetjük a megbetegedést. Érdemes tehát az állat szőrzetét rendszeresen, de kirándulás vagy nagyobb séta után mindenképp átnézni, még abban az esetben is, ha védekezünk a kullancsok ellen.

s_Obraz_003_464

A Babesia a vörösvértesteket támadja meg, és azokban kezd el szaporodni. A megtámadott vörösvértestek vagy maguktól szétesnek, vagy az immunrendszer idegen anyagként ismeri fel, és elpusztítja őket. Sokszor az immunrendszer a fertőződés hatására túlműködik, és nem csak a fertőzött vörösvérsejteket, hanem az egészségeseket is megtámadja, így fokozva a betegség szövődményeit. A vörösvérsejtekből kijutó festékanyag (hemoglobin) a vesén át a vizeletbe jut, és annak vörösbarna színét adja.

A babesia fertőzés szövődményeit egyrészt a vörösvérsejtek szétesésével kialakuló vérfogyottság, szöveti oxigénhiány (mivel a vörösvérsejtek szállítják az oxigént), illetve a következményes szisztémás gyulladásos válaszreakció, és a több szervet érintő gyulladás, funkciózavar okozza. A betegség leggyakrabban vese- és májelégtelenséget, valamint hasnyálmirigy-gyulladást okoz.

Tünetek
A lappangási idő általában néhány nap, de akár 2-3 hét is lehet. A leggyakrabban a tulajdonosok arról számolnak be, hogy az állat bágyadt, kedvetlen, fáradékony, csak fekszik, és nem rohan úgy a gazdi elé, mint korábban. A felkínált táplálékot nem eszi meg, a vizelete sötétebb színű, esetleg barnás lesz. Amennyiben a gazdi megméri a kutya hőmérsékletét, sokszor lázat tapasztal. Ritkán hányás, hasmenés is jelentkezik. Súlyosabb esetben a nyálkahártyák sápadtabbá válnak, vagy be is sárgulhatnak.

A betegség megállapítása
A betegség gyanúját a tünetek (láz, bágyadtság, barnás vizelet) felkeltik, de biztosan csak vérvizsgálattal – mikroszkópos és/vagy PCR vizsgálat –határozható meg.

Kezelés-megelőzés
A Babesia canis “ellenszere” az imidokarb hatóanyagú Imizol injekció, ami egy nagyon csípős, és irritatív anyag. Sokszor a beszúrás helyén kb. 1 hónap elteltével kis pukli alakul ki, ami rendszerint fokozatosan összezsugorodik. Az injekció beadása után nem sokkal nyálzás, hányás is előfordulhat. Sajnos sokszor, különösen szövődményes esetben az önmagában beadott imidokarb nem elég, szükség van a fertőzés során károsodott szervek kezelésére is. Minél később veszi észre a tulajdonos a fertőződést, a következmények általában annál súlyosabbak, és nem ritkán az állat elpusztulásával járnak.

Bár sokszor átvészeli a fertőzést kutyánk, a betegség gyakran nem marad következmények nélkül, ami nem is feltétlenül pár hónapon belül derül ki. A szövődményként visszamaradt, beszűkült vesefunkció jelentősen megrövidítheti kedvencünk életét. Sokszor csak megállapítjuk a veseelégtelenséget, és már rég nem gondolunk arra, hogy ennek köze lehet egy évekkel korábbi babesiás fertőzéshez.

Legfontosabb tehát megelőzni a bajt!
Ma már rengeteg készítmény van arra, hogy megakadályozzuk kutyánk megbetegedését. A rácsepegtetős szereken túl nyakörvek, és tabletták is rendelkezésre állnak. A termék kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a kutyánk életmódját, szokásait, termetét. Rendelőnkben megtalálhatóak a tapasztalataink alapján leghatékonyabb készítmények. Kérje ki orvosaink tanácsát!

Facebook